Trump ber om pengar – tre år före nästa val

NYHETER

Efter blott fem månader på presidentposten börjar Donald Trump skramla till sin omvalskampanj inför 2020.

Insamlingsevenemanget hölls på hans eget Trump International Hotel i Washington DC, vilket väcker kritik.

Foto: Alex Brandon/AP/TT
Demonstranter samlades utanför Trump International Hotel på onsdagen, samtidigt som presidenten höll en insamlingsmiddag där.

Inträdesbiljetterna till middagen med Trump på onsdagen låg på 35 000 dollar, motsvarande drygt 300 000 kronor, rapporterar nyhetskanalen CNN. Den som vill åt en plats i återvalkampanjens insamlingskommitté fick punga ut med det tredubbla.

– Det är klart att han ställer upp för omval, sade Vita huset presstalesperson, Sarah Huckabee Sanders inför evenemanget, som var stängt för medier.

Alla de insamlade medlen går dock inte till Trumps omvalskampanj, en andel öronmärks för kampanjer för Republikanska partiet.

Richard Painter, som var etisk rådgivare till George W Bush under dennes tid som president, kritiserar valet av plats för evenemanget. Det är inte okej att Trump personligen kan ha gynnats av att ha det på sitt eget hotell, menar han.

Presidenten har tidigare varit i blåsväder gällande sina hotell. Demokraterna Karl Racine och Brian Frosh lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan i vilken de hävdar att Trump bryter mot grundlagens förbud för en president att ta emot medel från främmande makt genom pengarna han tjänar på att utländska dignitärer sover över på hotellen.

ARTIKELN HANDLAR OM