Polisen om ubåtsfallet: ”Borde ha rört sig mot svenska sidan”

avAdam Westin, Johanna Rapp

NYHETER

Polisen i Sverige har inte gjort några sökinsatser efter försvunna journalisten Kim Wall.

Dansk polis har sagt att man vill söka i svenska vatten efter kvinnan – men än så länge har ingen sådan förfrågan gjord.

– Om det är så att det finns en kropp i vattnet så borde den ha rört sig mot Sverige, säger kriminalkommissarie Mattias Sigfridsson.

Foto: LASSE ALLARD
Mattias Sigfridsson kriminalkommissarie

Eftersom intresset är mycket stort för fallet med den försvunna journalisten Kim Wall kallade Malmöpolisen till en pressträff på tisdag förmiddag.

Kim Wall, 30, är anmäld försvunnen sedan i torsdags kväll, då hon följt med uppfinnaren Peter Madsen, 46, på en färd i hans ubåt Nautilus.

Det är dansk polis som leder polisutredningen, men man säger att polisen i Malmö hjälper till på alla sätt de kan.

– Just nu är det ganska lågintensivt, vi hjälper med det de behöver hjälp med och vi har vidtagit vissa mindre utredningsåtgärder och vi är beredda att växla upp om det skulle behövas mer, till exempel sökåtgärder i Sverige, säger Mattias Sigfridsson som samordnar det svenska och danska samarbetet.

Strömmar kan ha lett mot Sverige

Än så länge har det inte funnits någon svensk polisiär sökinsats, och det finns ingen sådan begäran från den danska polisen.

– Vi har kunskap om det, och det är helt riktigt att under helgen och början på veckan så har strömmarna varit på väg mot den svenska sidan. Så om det är så att det finns en kropp i vattnet så borde den ha rört sig mot Sverige, säger Sigfridsson.

Varför har man inte sökt i svenskt vatten då?

– För om det är så är det ingen livräddande åtgärd. Vi kommer i sådana fall söka på annat sätt, vi vill också ha hjälp med att hitta, kanske inte främst en kropp utan andra saker, kläder eller liknande som kan ha en koppling till händelsen.

Malmöpolisen har upprättat en anmälan om en försvunnen person, och har bland annat försöka lokalisera telefoner. Man har också fått in en del tips om händelsen.

– Det är både observationer och annan information som kan leda utredningen framåt och det tar vi jättegärna emot och kanaliserar framåt till den danska utredningen, säger Sigfridsson.

”Avfärda inte skräp”

Det som dansk polis velat ha hjälp med är att efterlysa observationer från ubåtsfärden i torsdags eller under natten mot fredagen, att alla som tidigare färdats med ubåtsägaren Peter Madsen hör av sig till polisen, samt att man är uppmärksam ute i farvattnen.

– Om man ser sådant som normalt kanske uppfattas som skräp, titta efter en extra gång, och kontakta oss, säger kriminalkommissarie Mattias Sigfridsson.

Om dansk polis skulle begära en sökinsats på svenskt vatten kommer det bli en omfattande insats som sträcker sig över stor yta, säger kriminalkommissarien.

– Det hade kunnat vara vattensök, sök med helikopter eller rent manskapssök längs med stränderna.

Den 46-årige ubåtsägaren Peter Madsen sitter häktad som misstänkt för att ha vållat journalistens död.

1 av 32 | Foto: PRIVAT
Kim Wall och Peter Madsen i Nautilus.
ARTIKELN HANDLAR OM