Kidnappade svensken i Mali

Mamman till frisläppta Johan: ”Underbart!”

Av: 

Ebba Thornéus

Karin Ahlborg

NYHETER

Landade i Sverige på måndagseftermiddagen

Kidnappade Johan Gustafsson, 42, från Värnamo har släppts fri och landade på Arlanda under måndagseftermiddagen.

Han kidnappades av terrorgruppen al-Qaida i Mali 2011.

– Vi är så tacksamma och glada, säger Mari-Anne Gustafsson till TT.

Första livstecknet på nästan två år från kidnappade Johan

Svenske Johan Gustafsson från Värnamo kidnappades i Timbuktu i västafrikanska Mali den 26 november 2011 under en motorcykelsemester.

Tillsammans med tre andra personer, Sjaak Rijke från Nederländerna, Stephen McGowan från Sydafrika, och en fjärde person från Tyskland befann sig Johan Gustafsson på en restaurang när beväpnade män från terrorgruppen al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim gick till attack.

Johan Gustafsson, Sjaak Rijke och Stephen McGowan togs till fånga, medan den tyska medborgaren gjorde motstånd och sköts då ihjäl.

UD bekräftar frisläppandet

Enligt nyhetsbyrån AFP frigavs Johan Gustafsson någonstans i öknen i Mali.

På måndagen kom beskedet att han släppts och var på väg till Sverige från Afrika, vilket Expressen var först att berätta om.

På eftermiddagen landade han med regeringsplanet på Arlanda.

Efter en familjebild försvann hela familjen till okänt ställe för att i lugn och ro börja ta igen de sex förlorade åren.

– Vi är så tacksamma och glada. Hoppet hade vi ännu kvar men det var inte mycket, säger Mari-Anne Gustafsson.

Hon säger också att familjen vill ha lugn och ro den här första kvällen. Det finns familjemedlemmar som Johan Gustafsson inte ens har träffat - fyra syskonbarn har tillkommit under hans fångenskap.

– Efter omständigheterna mår han bra, tycker jag, säger Mari-Anne Gustafsson och säger att familjen befinner sig på ett speciellt ställe där de ”trängs lite”.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström kommenterar frigivningen i ett pressmeddelande.

”Det är med stor glädje som jag kan meddela att Johan Gustafsson har frisläppts och kan återvända till Sverige. Johans situation har berört många av oss och omfattande ansträngningar har gjorts för att få honom frisläppt”

Enligt Wallström är ett samarbete mellan Utrikesdepartementet, polisens nationella operativa avdelning (NOA) samt svenska och utländska myndigheter som gjort att Gustafsson kunnat släppas.

I januari reste en svensk delegation, inklusive utrikesminister Margot Wallström, till Mali för att bland annat diskutera Gustafssons fall.

”Han verkar må okej och vara glad”

Margot Wallström säger till Ekot att hon pratat med Johan Gustafsson och att ”var vid gott mod och överväldigad av allt som händer”.

”Han verkade må väldigt bra, han verkar okej och glad” säger Wallström.

Nederländaren Sjaak Rijke fritogs i april. UD vill dock inte kommentera om sydafrikanen Stephen McGowan, släppts tillsammans med Gustafsson.

Regeringsplanet tog Johan Gusfafsson hem till Sverige

Minimal kontakt med omvärlden

I snart sex år har Johan Gustafsson varit fängslad och kontakten med honom under tiden har varit mycket knapp, med undantag för videofilmer som släppts av terrororganisationen samt enstaka brevväxling.

I en video från 2015 syns Gustafsson hälsa till sin familj samt vädjar till den svenska regeringens om att hjälpa honom att bli frisläppt.

– Jag hoppas att ni inte glömmer mig, men sitt inte och vänta. Jag hoppas på det bästa men vet inte hur det här kommer sluta, säger han i videon.

Kidnapparna har tidigare begärt flera miljoner dollar i lösensumma.

Den sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers har tidigare försökt att få honom fri, men nått en återvändsgränd med kidnapparna.

Lösensumma på 80 miljoner

Organisationen hade inget med Gustafssons frisläppande att göra, men ska så sent som i maj förhandlade ned lösesumman från 200 miljoner till 80 miljoner – en summa som familjen inte hade möjlighet att betala.

– Vi har försökt att få honom frisläppt i över två år, men har du inte pengar kan man inte få ut honom. Regeringar kan förhandla om andra gisslantagare, men jag vet inte hur det har gått till i det här fallet, säger ledaren Imtiaz Sooliman till TT.

Flera svenska politiker hyllade svenskens frisläppande på måndagen.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Ny video med svenske MaligisslanJohan fyller 40 år i fångenskapKan tyda på att kidnapparna vill förhandla
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Kidnappade svensken i Mali

LÄS VIDARE

UD-källa: ”För två månader sedan började det röra på sig”

ÄMNEN I ARTIKELN

Kidnappade svensken i Mali

Mali

Margot Wallström

Aqim