Regeringskansliet dras in i jättelika it-härvan

Uppdaterad 2017-10-11 | Publicerad 2017-10-10

Regeringskansliet.

Åtta personer står åtalade i Malmö – misstänkta för att ligga bakom en av de största dataintrångshärvorna någonsin i Sverige.

Nu rapporterar SVT att även företag som anlitats av regeringskansliet kan ha angripits av ligan.

På måndagen uppgav Dagens Nyheter att regeringskansliet outsourcat viktiga delar av sitt it-system utan att teckna så kallade säkerhetsskyddsavtal med bolagen. Enligt tidningen kan detta vara ett lagbrott.

SVT Nyheter rapporterar på tisdagseftermiddagen att de två företagen – Atea och Cygate – är indragna i den gigantiska dataintrångshärva som rullades upp i Malmö i september.

Tog emot skadlig kod

Enligt åtalet har Cygate utsatts för grovt dataintrång och försök till bedrägeri. Atea ska endast ha blivit utsatta för bedrägeriförsök.

I augusti förra året ska personal på det förstnämnda bolagets säljavdelning ha fått ett mejl som såg ut att komma från Ikea. Meddelandet innehöll en länk, och när den öppnades ska ligans huvudman ha fått tillgång till känslig information i företagets datorer.

Misstänks ha stulit miljoner

Det var i mitten av september som åtal väcktes i vad som beskrivits som den största dataintrångshärvan någonsin. En liga misstänks hackat 600–700 företag, myndigheter och kommuner. Bland de drabbade finns SJ, varuhuset Gekås och Kriminalvården. Även Sverigedemokraterna ska ha utsatts för en hackerattack. Ligan misstänks ha kommit över hundratals miljoner kronor.