FBI-tolk bytte sida under uppdrag – gifte sig med IS-terrorist

avEbba Thornéus

NYHETER

WASHINGTON. FBI-tolken Daniela Greene skulle undersöka en misstänkt IS-terrorist.

I stället åkte hon till Syrien och blev hans hustru.

– Jag lyckades verkligen röra till allt under den här tiden.

1 av 2 | Foto: CNN
Tidigare FBI-tolken Daniela Greene.

Daniela Greene, 38, som talar flytande tyska, började jobba som tolk för den federala polismyndigheten FBI under 2011. Ett jobb som innebär fullständig sekretess kring topphemliga nationella säkerhetsbeslut.

I januari 2014 tilldelades Greene jobbet att undersöka en tysk terrorist vid namn Denis Cuspert – som både ”begått och utgör en betydande risk att begå terroristhandlingar” enligt uppdragsbeskrivningen.

Men i stället för att hålla ögonen på den misstänkte terroristen, tog sig Greene till Syrien och gifte sig med honom avslöjar CNN.

Samtidigt ljög Greene för sin arbetsgivare om vad hon gjorde på plats och varnade även sin nya man om att han undersöktes av FBI.

Greenes make, Denis Cuspert, är sen länge på flera terrormyndigheters radar då han gjort sig känd för att vara en mycket framgångsrik online-rekryterare av våldsamma jihadister och har därigenom fått ett stort inflytande inom terrorgruppen.

”Lyckades skapa stor röra”

I Tyskland var Cuspert mer känd under rapnamnet Deso Dogg, medan han i Syrien gick under namnet Abu Talha al-Almani.

Enligt CNN ska Cuspert bland annat ha hyllat Osama bin Laden i en sång samt hotat USA:s förra president Barack Obama genom att göra en halsskärande gest med sitt finger i en propagandavideo.

Men bara några veckor efter giftermålet ska Daniela Greene ha insett sitt misstag, och flydde då tillbaka till USA där hon greps.

– Jag var svag och visste inte hur jag skulle hantera någonting. Jag lyckades verkligen röra till allt under den här tiden, har Greene själv sagt om sitt beslut.

13 år i fängelse för terrorbrott

Greene, som valde att samarbeta med myndighterna, erkände sig skyldig till brott och dömdes till två års fängelse.

Något som mött kritik då straffet ansetts vara för lågt.

Enligt en undersökning från Center for National Security på Fordham University har även misslyckade försök att resa till Syrien och gå med i IS gjort att dussintals amerikaner har fått ett straff på runt 13,5 år i fängelse.

Riskerar att få huvudet avskuret

John Kirby, tidigare tjänsteman vid justitiedepartementet säger till CNN att Greenes fall utan tvekan är en otrolig skam för FBI.

– Som amerikansk medborgare, kvinna, och som FBI-anställd måste hennes inresa till Syrien ha krävt godkännande av en IS-ledare då de flesta utomstående som försöker komma in i en IS-region riskerar att få sina huvuden avskurna.

FBI meddelar att man efter incidenten med Greene har genomfört stora förändringar för att identifiera och minska liknande säkerhetsproblem.

Pentagon: Dog inte

Greene, som släpptes förra sommaren, arbetar i dag som värdinna i en hotellsalong. För CNN berättar hon om rädslan att diskutera sitt fall.

– Om jag pratar med dig kommer min familj att vara i fara, säger hon till CNN:s reporter.

I oktober 2015 uppgav Pentagon att Cuspert dödats i en flygattack nära staden Raqqa i norra Syrien. Det dementerades dock nio månader senare.

”Det verkar nu som att bedömningen var felaktig och att Denis Cuspert överlevde flygattacken”.

ARTIKELN HANDLAR OM