Polis svårt skadad i Londonattacken – knivhöggs

Sju personer dödades i attacken i London

avChristoffer Nilsson

De tre gärningsmännen övergav den kraschade skåpbilen efter att ha mejat ned fotgängare på London Bridge – och gick till knivattack.

En transportpolis försökte hindra de misstänkta terroristerna men knivhöggs i ansiktet.

Åtta minuter efter det första larmsamtalet sköts de misstänkta männen ihjäl av polis.

Foto: GABRIELE SCIOTTO/AFP

Vid 23.08, svensk tid, på lördagen kom de första larmsamtalen till polisen om att en vit skåpbil mejade ned fotgängare på London Bridge.

Efter att ha kört över bron mot Borough Market kraschade bilen utanför en pub. Ur bilen ska sedan tre gärningsmän ha hoppat ut och börjat knivhugga människor i området.

Åtta minuter efter de första larmsamtalen kunde polisen oskadliggöra de misstänkta.

– Beväpnad polis svarade snabbt och modigt och konfronterade de tre misstänkta männen som sköts och dödades vid Borough Market, säger Mark Rowley, chef vid Londonpolisen.

Polisen tror i nuläget inte att fler personer var direkt inblandade i attacken. Det inträffade utreds som ett terrordåd.

– Vi tror att det var tre angripare men det är fortfarande tidigt i utredningen, säger Mark Rowley vid polisen i London.

Sex döda – polis svårt skadad

Sju personer har bekräftats döda i attacken. Under söndagsmorgonen uppgav sjukvården att 48 skadade hade förts till fem olika sjukhus i London för att få vård. Ett okänt antal personer vårdades på plats för mindre skador.

Mark Rowley berättade under söndagsmorgonen att en av dem som knivhöggs vid Borough Market var en manlig polis vid den brittiska transportpolisen som försökte ingripa.

”Han fick skador i huvudet, ansiktet och benen. Skadorna ska vara allvarliga men inte livshotande”, skriver den brittiska transportpolisen i ett pressmeddelande.

”Polisen skrek åt männen – sedan sköt de”

En bild tagen av italienska fotografen Gabriel Sciottos har spridits över hela världen och uppges vara tagen efter att polisen konfronterat de tre misstänkta gärningsmännen.

– Polisen började skrika åt männen. ’Stanna, stanna. Ned på marken’, sådana saker. Sedan sköts de av polis, säger Sciotto till The Guardian.

På bilden har en av männen som ligger på backen någon form av behållare runt midjan. Vid en presskonferens på söndagsmorgonen uppgav Mark Rowley vid polisen att männen bar fejkade bombbälten.

– De bar vad som såg ut att vara bombvästar men de kunde sedan bekräftas vara oäkta, säger Rowley.

ARTIKELN HANDLAR OM