Professor dömd för grova narkotikabrott och sexbrott

NYHETER

En 50-årig professor med flygcertifikat agerade kurir och smugglade in stora mängder cannabis till Sverige i ett flygplan.

Tillsammans med en 24-årig man, misstänks han ha kopplingar till grov organiserad brottslighet.

Professorn dömdes i förra veckan till 7,5 års fängelse för flera grova narkotikabrott och köp av sexuella tjänster.

1 av 6
När polisens spanare grep professorn vid Ikea i Västerås hittades 72 kilo hasch i hans bil.

Det var den 29 december 2015 som den 50-årige mannen flög från Västerås till Barcelona. Redan samma dag återvände han, men landade på vägen hem på Feringe flygplats i Ljungby kommun innan han forsatte norrut.

På den lilla flygplatsen i Småland ska han, enligt domen, ha lämnat över en okänd mängd narkotika till två män.

Hanterade stora mängder cannabis

Drygt två veckor senare företog professorn en likadan resa. Även denna gång landade han på Feringe flygplats. Nu lämnade han över 50,5 kilo cannabis samt 28,7 kilo cannabisharts.

Polisen hade sedan tidigare span på de två männen som hämtade narkotikan i Ljungby i en hyrd lastbil. När de greps hittade man narkotikan som professorn transporterat.

Men härvan var större än så. Polisen hade också span på en annan man, en 24-åring från Stockholmstrakten, vars brottslighet senare också kunde kopplas till professorn.

I november 2016 lämnade 24-åringen över ett paket med drygt 72 kilo cannabisharts till an annan man på en parkeringsplats vid Stäket i Järfälla.

Mannen som tog emot narkotikan visade sig vara den 50-årige professorn. Allt skedde framför ögonen på polisens spanare. Männen kunde gripas kort därefter. Civilklädda poliser grep professorn utanför Ikea i Västerås.

– Jag förstår vilka ni är, sa han enligt utredningen, och sträckte fram händerna mot spanaren så att denne skulle kunna sätta på honom handfängsel.

I bilens bagagelucka låg narkotikan.

Automatvapen och revolver

I den 24-årige mannens bostad hittade polisen sedan en tjeckisk kulsprutepistol och en revolver med tillhörande ammunition. Man anträffade även narkotika, dopningspreparat och en skyddsväst.

Den 24-årige mannen erkänner att han lämnat över paketet på parkeringen men säger att han gjorde en tjänst åt en annan man och att han inte visste vad förpackningen innehöll.

Han erkänner också att han innehaft kulsprutepistolen och revolvern.

Den 50-årige professorn har däremot konsekvent nekat till brott under hela utredningen.

Under rättegången i tingsrätten kunde emellertid åklagarna Mårten Hallsten och Linda Lauronen från internationella åklagarkammaren presentera en vattentät bevisning mot kuriren.

Professorn medgav att han endast vid ett tillfälle landat i Ljungby, på grund av att svenskt jaktflyg genomfört en övning. Han ska då, enligt egna uppgifter, bara ha varit på backen i några minuter.

Åklagarna kunde dock visa, med bland annat mobilpositionering och med hjälp av olika vittnen och polisens spaningsresultat, att piloten ljög om flygningarna.

Köpte sex av rumänsk kvinna

Den 50-årige professorn dömdes i tingsrätten i förra veckan till fängelse i sju och ett halvt år för två fall av grovt narkotikabrott, grov narkotikasmuggling.

50-åringen döms också för köp av sexuell tjänst. Han ska enligt domen ha träffat en rumänsk kvinna som han haft sex med mot betalning i en lägenhet i södra Stockholm.

Polisen kunde koppla användarnamnet ”anal3” på kommunikationsappen WhatsApp till professorn och därmed avslöja hans kontakter med den prostituerade kvinnan.

Påföljden för den 24-årige mannen blev fängelse i fyra och ett halvt år. Tingsrätten fann honom skyldig till grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och narkotikabrott av normalgraden.

Ärendet har utretts av polisen i region Stockholm och deras sektion mot internationell grov organiserad brottslighet.

ARTIKELN HANDLAR OM