Trumps kommunikationschef avgår – fler väntas få lämna framöver

avEbba Thornéus, Karin Ahlborg

1 av 2
Mike Dubke avgår.

WASHINGTON. President Donald Trumps kommunikationschef Michael Dubke avgår efter endast tre månader på jobbet.

Anledningarna ska var ”personliga” uppger nyhetssajten Politico.

Samtidigt uppger källor för nyhetskanalen NBC News att Trump försöker återsamla det lag som hjälpte honom att vinna presidentvalet och att fler på kommunikationsavdelningen kan få gå framöver.

President Trumps kommunikationschef Michael Dubke har sagt upp sig efter endast tre månader på jobbet. Dubke avgick redan den 18 maj men gick med på att stanna över Trumps första utlandsresa.

”Anledningarna till att jag slutar är personliga, men det har varit en stor ära för mig att arbeta för president Trump och den här administrationen”, skriver Dubke i ett mejl till sina vänner enligt Politico.

Trump godkände avgången direkt

Enligt Dubke godkände Trump hans avgång omedelbart.

Dubke tillträdde som kommunikationschef i mitten av februari sedan Sean Spicer, som fungerade både som presschef och kommunikationschef de första veckorna, upptäckt att det var för krävande att sköta både jobben.

Samtidigt har många börjat spekulera över arbetsklimatet i Vita huset. Enligt flera källor inifrån kräver presidenten absolut lojalitet av sina medarbetare – men erbjuder inte alltid själv detsamma tillbaka.

”Bara en i raden som får gå”

Enligt flera amerikanska medier planerar Trump att göra flera stora förändringar i sin personalstyrkan framöver, då den senaste tidens skandaler ska ha skapat kaos i Vita husets kommunikationsavdelning.

Trump, som kallar källorna och reportrarna bakom Rysslandskopplingarna för ”fakenews” ska nämligen ha börjat bli alltmer missnöjd och frustrerad kring kommunikationen om misstankarna och utredningarna kring de eventuella kopplingarna kring Ryssland och Trump-administrationen.

Så pass att han väntas inför en kriscentral i Vita huset för att snabbt kunna slå tillbaka mot påståenden och uppgifter kring utredningarna.

Enligt Washington Posts källor ska Trump även ha varit rasande på både Dubke och Spicer i efterdyningarna av FBI-chefen Comeys avskedande.

Spekulationerna kring hur länge Spicer blir kvar går heta, framförallt då Trump undvek att svara på Spicers framtid i en intervju med Fox News.

Därmed väntas Dubke bara vara en i raden som nu lämnar sitt uppdrag.

Vill börja om med sitt kampanjteam

Enligt källor till NBC News vill Trump återigen samla ihop det team som hjälpte honom att vinna presidentvalet hösten 2016.

Bland annat ska de tidigare kampanjmedarbetarna Corey Lewandowski och David Bossie återigen ha inträtt i cirklarna kring presidenten.

Den skandalomsusade Lewandowski tvingades avgå från rollen som Trumps kampanjchef efter att ha knuffat till en reporter under ett bråk.

Trump: Jared gör ett bra jobb

I fredags kom uppgifter om att Trumps svärson och rådgivare, Jared Kushner, finns med i FBI:s Rysslands-utredning efter att han ska ha diskuterat att upprätta en hemlig kommunikationskanal mellan Ryssland och Trump-administrationen med ryska ambassadören Sergey Kislyak.

Kushner ska inte vara misstänkt för något brottsligt men har ”betydande uppgifter” som är relevanta för utredningen enligt Washington Post.

Under söndagen försvarade Trump sin svärson i New York Times.

Jared gör ett bra jobb. Jag har totalt förtroende för honom.

Vita husets presstalesperson Sean Spicer ville varken bekräfta eller dementera uppgifterna om Kushner på tisdagens pressträff i Vita huset.

Han ville heller inte svara på några frågor kring om Trump känt till uppgifterna sedan tidigare eller när han i så fall fick reda på dem.

”Bara ute och fiskar”

På tisdagen kom även beskedet att Trumps advokat Michael Cohen finns med i utredningen kring Trumpadministrationens kontakter med Ryssland.

Enligt NBC News ska Cohen deltagit i ett hemligt möte i Prag där Rysslands hackning av Demokraterna ska ha diskuteras – något som Cohen har förnekat.

Både representanthusets och senatens underrättelsekommittéer har bett Cohen att delge information om detta – något som han tackat nej till.

– Förfrågan var dåligt, för brett formulerad, och gick inte att besvara, säger Cohen till CNN och fortsätter:

– De har inte presenterat ett enda trovärdigt bevis för att misstankarna stämmer. De är bara ute och fiskar.