Polischef Lena Tysk frias från anklagelser om ofredande

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisområdeschefen i Västmanland, Lena Tysk, åtalades för att ha ofredat en kollega på ett ledningsmöte.

I dag friades hon av Västmanlands tingsrätt från anklagelserna, uppger VLT.

1 av 2 | Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Tidigare polisområdeschefen i Västmanland, Lena Tysk.

Det var i december 2016 som polisområdeschefen i Västmanland, Lena Tysk, delgavs misstanke om brott i form av ofredande.

Detta efter uppgifterna om att hon hotat en poliskollega i samband med en poliskonferens i oktober samma år.

Lena Tysk ska då ha fått ett utbrott på en lokal polischef sedan denna kritiserat den nya polisorganisationen i Västmanland. Tysk ska ha tryckt upp sin mobiltelefon i kollegans ansikte och sagt ”har du pratat om det här i media är du död”.

Kollegan har tidigare förklarat att Tysk stod så nära när hotet uttalades att saliven ”stänkte från munnen av upprördhet” och kollegan ska ha varit tvungen att gå och kräkas efteråt.

”Uppfattat situationen olika”

Lena Tysk anmälde sig själv till Polismyndighetens enhet för särskilda utredningar och blev därefter omplacerad.

I slutet av januari åtalades hon för ofredande, ett brott hon nekar till.

– Vi har uppfattat situationen olika och jag förstod inte att vi hade något otalt efteråt, har Lena Tysk tidigare uppgett i förhör.

I dag, onsdag, hölls rättegången, där Lena Tysk friades från anklagelserna. Detta efter att rätten bedömt att ”Tysks agerande är inte så hänsynslöst att det är ett ofredande och åtalet ogillas”, rapporterar VLT.

Lena Tysk hat avböjt att kommentera domen, enligt VLT:s reporter.

”Går i pension nu”

Kollegan som ska ha utsatts för hoten säger dock till VLT att hon drivit målet för sina kollegors skull och att hon trots en friande dom hoppas att diskussionen fortsätter internt.

– Jag vill visa att man ska kämpa och strida för det som är bra. Nu har jag slutgiltigt tagit beslut om att jag inte kan jobba kvar utan går i pension.

I februari kom även beskedet att Lena Tysk lämnar sitt uppdrag som polisområdeschef i Västmanland på egen begäran, oavsett hur domen faller.

– Detta är jag skyldig alla engagerade och kompetenta medarbetare som kämpar i verksamheten varje dag, sa hon i en skriftlig kommentar.

Får behålla jobbet

Carin Götblad, regionpolischef Mitt, kommenterade då Tysks beslut i pressmeddelandet:

– Polismästare Lena Tysk har bett att få lämna sitt uppdrag som polisområdeschef för Västmanland. Jag har förståelse för det och Lena Tysks kompetens kommer tillvaratas på regionkansliet.

Före onsdagens rättegång kom besked från polisens ansvarsnämnd, där bland annat rikspolischef Dan Eliasson och Carin Götblad sitter, att Tysk kommer få behålla sin tjänst oavsett utgång i målet.

Publicerad:

LÄS VIDARE