Breivik nekas prövning hos norska HD

Reporter: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Anders Behring Breivik. Arkivbild.
Foto: Lise Aaserud/NTB Scanpix/TT
Anders Behring Breivik. Arkivbild.

Massmördaren Anders Behring Breiviks mänskliga rättigheter kränks inte genom de restriktioner han har i fängelset.

Högsta domstolen i Norge beviljar inte prövningstillstånd åt Behring Breivik, och en tidigare dom som gick honom emot vinner därmed laga kraft.

Terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik avtjänar ett 21-årigt fängelsestraff och är dömd för att i juli 2011 ha mördat 77 människor på Utøya och i regeringskvarteren i Oslo. Han har också fällts för terrorbrott.

Breivik anser att behandlingen av honom i fängelset strider mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Han anser att han har rätt att bilda ett nationalistiskt parti och vill ha kontakt med ”konservativa vänner”. Kontrollen av hans post förhindrar detta, hävdar Breivik.

I en tidigare rättegång gav tingsrätten honom rätt i att isoleringen i fängelset strider mot de mänskliga rättigheterna. Domen överklagades av såväl staten som av Breivik.

Och i mars kom lagmannsretten – motsvarande hovrätten i Sverige – fram till att Breivik varken tidigare eller just nu ”varit utsatt för tortyr eller omänsklig eller kränkande behandling”.

När Høyesteretten (Högsta domstolen) nu nekar prövningstillstånd innebär det att det inte blir någon ny rättegång.

Publicerad: