Skåpbil var plan B för Londonterrorister

avTT

London hade kunnat bli ett nytt Nice.

Männen försökte före terrordådet förra helgen att hyra en lastbil.

– Följderna hade kunnat bli mycket värre, säger polischefen Dean Haydon.

1 av 5 | Foto: Metropolitan Police/AP/TT
En av knivarna som användes i attacken på ett foto från brittisk polis.

De tre terroristerna som genomförde attacken som skakat om Storbritanniens huvudstad hade försökt att hyra en tung lastbil, enligt Londonpolisens antiterrorenhet.

Männen dödade åtta människor genom att köra på fotgängare med en vit skåpbil på London Bridge och sedan attackera folk med knivar i närheten. 48 personer skadades.

De tre misstänkta terroristerna, som sköts ihjäl av polis, har identifierats som Khuram Butt, Rachid Redouane och Youssef Zaghba.

"Plan B"

Bara timmar före dådet försökte Butt hyra en 7,5 ton tung lastbil, men betalningen gick inte genom.

– Eftersom betalningen inte fungerade fick han inte med sig lastbilen, säger Haydon.

– Som jag ser det blev det plan B i stället, och han hyrde en skåpbil.

Lastbilar har använts vid flera terrorattacker i Europa det senaste året, bland annat i Stockholm i april då fem personer dödades. Det som lett till flest dödsoffer var dådet i franska Nice i juli i fjol då en man körde ihjäl 86 människor och skadade över 400 personer.

Polisen säger även att männen hade ett lager med förberedda molotovcocktails. Trasor hade virats runt tretton vinflaskor, som hittades i skåpbilens bagageutrymme.

Rosa knivar

En teori är att männen hade tänkt gå tillbaka till skåpbilen efter att ha huggit ihjäl människor i nöjeslivet kring Borough Market.

– Kan det ha funnits en plan där de efter knivattackerna skulle vända tillbaka till skåpbilen och tända på molotovcocktails som en andra attack? Vi vet inte, vi kan bara anta, säger Haydon.

Knivattackerna genomfördes med breda, rosa keramiska knivar.

"Vi behöver veta mer om dessa ovanliga knivar. Var kommer de ifrån?", skriver polisen i samband med att bilder på knivarna offentliggjordes.

Polisen har gjort husrannsakningar på flera adresser där männen bott. I ett av de genomsökta husen i östra London hittade polisen ett exemplar av Koranen på engelska, "öppen på en sida som beskrev martyrskap".

På fredagen greps ytterligare en person i utredningen efter terrordåden. Polisen har totalt gripit 19 personer, men bara sex är fortfarande frihetsberövade.

1 av 15 | Foto: GABRIELE SCIOTTO / AFP
Beväpnad polis står vid de skjutna gärningsmännen utanför Borough Market, London 3 juni 2017.
ARTIKELN HANDLAR OM