Var fjärde nyhet om franska valet falsk

1 av 2 | Foto: TT
Marine Le Pen.
NYHETER

En fjärdedel av alla politiska nyheter som delats på Twitter i Frankrike bygger på avsiktlig desinformation, visar en studie från Oxforduniversitetet.

En annan studie visar att många av de falska nyheterna om det franska presidentvalet som spridits står under ”ryskt inflytande”, uppger The Independent.

Inför det franska presidentvalet har väljare i Frankrike översköljts av falska nyheter i sociala medier, visar två nya undersökningar som The Independent rapporterar om.

En studie från Oxforduniversitetet visar att uppemot en fjärdedel av alla politiska nyheter som delats på Twitter i Frankrike bygger på medveten desinformation. Enligt studien ska innehållet i de falska nyheter som spridits vara ”ideologiskt extremt, extremt partiskt eller konspiratoriskt”, med logiska luckor och åsikter som har presenterats som fakta.

Stärker farhågor om ryskt inflytande

En annan studie från researchorganisationen Bakamo visar att många av de falska nyheterna ska komma från källor med ”ryskt inflytande”, vilket stärker franska myndigheters farhågor om att Ryssland försöker påverka det franska presidentvalet.

Franska nyhetstidningen Le Monde har sammanställt en lista med de mest anmärkningsvärda nyheterna som de senaste dagarna fått stor spridning i sociala medier. Bland annat ska en hemsida ha publicerat valresultatet – fyra dagar innan vallokalerna ens öppnat.

”Inte fiktion”

Samma hemsida utropade Front Nationals partiledare Marine Le Pen till vinnare av presidentvalets första omgång med 28,1 procent av rösterna, tätt följd av Emmanuel Macron med 22,83 procent av rösterna.

”Det här är inte fiktion”, förkunnade hemsidan som hävdade att siffrorna kom från elektroniska röster från USA. Men röstningen öppnade först den 22 april – och i år får inte fransmän i exil rösta elektroniskt.

Enligt The Independent ska Facebook nyligen också ha genomfört en omfattande rensning av 30 000 konton i Frankrike som misstänks ha använts endast för att sprida desinformation och propaganda.

ARTIKELN HANDLAR OM