Läkemedelsbolag sätter stopp för avrättningar

NYHETER

Sju personer skulle avrättas på elva dagar i den amerikanska delstaten Arkansas – eftersom bäst före-datumet på dödsdrogen de använder var på väg att gå ut.

Nu, med ett par dagars marginal, stoppas avrättningarna efter att läkemedelsbolagen har sagt ifrån.

Stoppet gäller i åtminstone ett par dagar.

1 av 8 | Foto: HANDOUT / REUTERS
De åtta fångarna som ska avrättas: Don Davis, Ledell Lee, Stacy Johnson, Jack Jones, Marcel Wliliams, Kenneth Wlliams och Jason Mcgehee.

Vid avrättningar i Arkansas används tre olika medel för att ha ihjäl dödsdömda. Eftersom ett av dem, midazolam, har den 30 april som sista förbrukningsdag planerar delstaten att med start på måndag avrätta sju män på bara elva dagar.

– Det här är nödvändigt för att följa lagen, men det är också viktigt att offrens familjer, som har levt med överklaganden och osäkerhet under lång tid, får ett avslut, har Arkansas guvernör Asa Hutchinson tidigare sagt till CNN.

Tillfälliga nödstopp

På fredagskvällen, lokal tid, stoppade en av delstatens domare sex av avrättningarna. Läkemedelsföretaget McKesson har tagit juridisk strid mot fängelsemyndigheten eftersom de menar att de sålde dödsdrogen i tro att det skulle användas till vård. Företaget har dessutom förgäves försökt göra ett återköp, rapporterar AP.

Under kvällen utfärdade delstatens högsta domstol också ett nödstopp gällande avrättningen av en av de två män som skulle avrättas nu på måndag.

Men stoppen är bara tillfälliga. Och en talesperson för Arkansas delstatsåklagare meddelar att de kommer att försöka upphäva hindren så fort som möjligt. Det rapporterar Arkansas Democrat-Gazette.

Kontroversiella dödsdroger

De sju män som var på väg att avrättas, som alla dömts för mord begångna mellan 1989 och 1999, har själva gått till domstol för att försöka förhindra avrättningarna. I sina överklaganden pekar de bland annat på att midalozam är kontroversiellt i avrättningssammanhang. Medlet ska göra den dödsdömde medvetslös, men bedöms tidigare ha fungerat dåligt.

– Om inte fången är medvetslös orsakar drog två och tre smärta, i strid med grundlagens förbud mot grymma och osedvanliga bestraffningar, har Jeffrey Rosenzweig, representant för tre av de dömda, tidigare sagt till CNN enligt TT.

Arkansas tillvägagångssätt vid avrättningar är att söva patienten med midazolam och sedan stoppa dennes andning med muskelavslappnande pankuroniumbromid. Sist injicerar de kaliumklorid, vilket får den intagnes hjärta att sluta slå.

”Säkerhetsrisk att avrätta flera”

De dödsdömda männen har också påtalat att det kan innebära en säkerhetsrisk att genomföra flera avrättningar på en och samma dag. När delstaten Oklahoma försökte göra det 2014 lossade en kateter och dödsdrogen sprutade ut i avrättningsrummet, har Reuters tidigare rapporterat.

Läkemedelsbolagen Fresenius Kabi USA och West-Ward Pharmaceutical har också gått till domstol för att försöka stoppa avrättningarna. Enligt bolagen får deras substanser bara användas i akutsjukvård. Dessutom skulle avrättningarna innebära att tillgången till substanserna minskar så mycket att den allmänna hälsan riskeras, hävdar bolagen enligt Reuters.

ARTIKELN HANDLAR OM

Arkansas