Om Trump mot förmodan lyckas blir han geniförklarad

Jag vet inte om det beror på hybris eller okunskap att Donald Trump tror han kan ordna fred i Mellanöstern lika lätt som han skriver på ett avtal om ett nytt hotellbygge.

Men om han mot förmodan lyckas kommer han att geniförklaras.

Foto: JACK GUEZ / AFP
Donald Trump och Benjamin Netanyahu vid dagens välkomstceremoni i Tel Aviv.

Förväntningarna är inte särskilt högt ställda när Trump i dag inleder sitt besök i Israel. De israeler som jublade när Trump blev vald är besvikna för att ett av hans viktigaste vallöften inte blivit av, flytten av den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem.

Palestinierna som fruktade valet av Trump är lite mindre oroliga när de sett att det skiljer en hel del mellan ord och handling. Trump har en tendens att tycka allting är så lätt innan han väl sätter sig in i det.

Kanske får Trump samma aha-upplevelse i Israel som när det gällde ett ersätta Obamacare med något bättre och billigare.

– Ingen kunde ana att hälsovård kunde vara så komplicerat, sa Trump.

Trump lyssnade uppenbarligen inte till vad de flesta sa till honom.

”Reality check”

Något flytt i närtid av ambassaden till Jerusalem är inte sannolik. Helt enkelt därför att Trump när han väl hamnade i Vita huset insåg att det kraftigt skulle försämra relationerna med arabvärlden.

En liknande "reality check" riskerar Trump att få när det gäller hans uttalanden att fixa fred mellan Israel och palestinierna. En konflikt som i sin akuta fas pågått sedan staten Israels grundades 1948 utan att någon lyckats producera den gyllene nyckeln till en varaktig lösning.

Ändå deklarerade Trump självsäkert när han flyttade in i Vita huset att det skulle vara lättare än många trodde. Hans vapen är svärsonen Jared Kushner som enligt Trump är den enskilt mest lämpade personen att gå iland med detta projekt. Att han inte har någon utrikespolitisk erfarenhet verkar Trump inte se som något hinder. All expertis finns inom familjen.

Utanför boxen

En sak är säker. Den som ska fixa fred i Mellanöstern måste definitivt tänka utanför boxen. Så nytt blod med annorlunda tänkesätt behöver inte vara fel. Men att tro att man lite snabbt och utan djupare kunskaper ska lyckas åstadkomma fred bäddar för stora besvikelser.

Det var ingen slump att när Israel och palestinierna till slut lyckades nå ett fredsavtal 1993 så var det tack vare att man sköt alla de svåra, avgörande frågorna framför sig. Frågor som fortfarande väntar på en lösning.

  • Jerusalems framtid. En varaktig fred kräver att de två sidorna på något sätt delar på Jerusalem som huvudstad där både judar och muslimer har sina heligaste platser.

  • Återvändarna. Palestinierna vill att de palestinier som drevs bort när Israel bildades och deras nuvarande familjer ska få återvända. Totalt handlar det om cirka fem miljoner människor. Ett orealistiskt krav som Israel aldrig kommer att gå med på.

  • Bosättningarna. Israel utvidgar hela tiden de judiska bosättningarna på den ockuperade Västbanken. Något omvärlden och palestinierna protesterar våldsamt emot.

Men det största problemet av alla är att den nuvarande Israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu inte verkar vara intresserad av det som omvärlden sett som den enda möjliga lösningen, en palestinsk stat bredvid Israel.

Om tvåstatslösningen går i graven, vad ska då komma i stället?

På den frågan finns inget riktigt svar från Israel. Netanyahu verkar rätt nöjd med att låta allting fortsätta som nu vilket palestinierna av förklarliga skäl inte är.

Trumps uttalande att det inte spelar någon roll om det blir två stater eller en så länge det blir fred uppskattas av israelerna.

Knäcka koden

Otaliga amerikanska presidenter före Trump har försökt men misslyckats. Med tanke på det kaotiska sätt med vilket Trump styrt de första månaderna verkar oddsen för att han tillsammans med Kushner ska lyckas knäcka koden i denna gamla konflikt inte särskilt goda.

Men det är definitivt lättare för en president som Israel känner är på deras sida än en som de ogillar. Därför var Barack Obamas fredsförsök dömda att misslyckas från början.

Svårigheten är att hitta en lösning som är acceptabel för båda parter.
Gör han det får Trump en framträdande plats i historieböckerna.

avWolfgang Hansson