Södertälje

Stort pådrag vid Astra Zeneca – anställda evakuerades

Av: 

Christoffer Nilsson

Richard Aschberg

NYHETER

Samtidigt som Södertälje stod utan el uppstod en reaktion i en kemtank hos Astra Zeneca.

Anläggningen utrymdes och räddningstjänsten befarade att en mycket farlig vätska kunde läcka.

Vid lunchtid meddelade Astra Zeneca att situationen var under kontroll.

Räddningstjänsten skickade resurser från stora delar av länet för att hantera en allvarlig situation på Astra Zeneca i Södertälje.

Enligt räddningstjänsten hade någon form av reaktion uppstått i en tank innehållandes ett farligt ämne.

– Det har uppstått en tryckhöjning i tanken och det är problem med kylningen. Det är riktigt allvarligt. Det finns en överhängande risk för att det kan komma ut, säger Roger Magnusson, operativ chef vid Södertörns brandförsvar.

Gått upp i stabsläge

Det var läkemedelsjätten som ringde in larmet, uppger räddningstjänsten.

– Astras personal har utrymt och vi är på väg att gå upp i stabsläge på ledningscentralen. Epiklorhydrin är både giftigt, brandfarligt och frätande, säger han.

Enligt senare uppgifter från räddningstjänsten var det inte epiklorhydrin som tanken innehöll, utan ämnet isopropylamin.

– Det visade sig vara isopropylamin. Men det är också ett väldigt farligt ämne som både är brandfarligt och frätande, säger Cecilia Lundfeldt, kommunikatör vid Södertörns brandförsvarsförbund.

”Aldrig varit med om något liknande”

Vid 10.45-tiden uppgav Astra Zeneca att man höll på att starta om systemet som hade havererat i samband med ett omfattande strömavbrott i länet.

– Elen är nu tillbaka sedan ungefär 50 minuter men det tar lite tid att starta upp de här systemen på ett säkert sätt. Det är det vi gör just nu och när allt är uppe och fungerar som det ska släpper vi in personalen igen, säger bolagets kommunikationsdirektör Jacob Lund till TT.

Astra Zenecas kommunikationsdirektör meddelade vid lunchtid att läget var under kontroll.

– Vi bedömer att situationen är under kontroll. Nu väntar vi tills systemet är helt återställt innan vi kan släppa in medarbetarna igen, säger Jacob Lund.

Anna Wagenius är en av hundratals medarbetare som har evakuerats och som nu står och väntar på att bli insläppt på arbetsplatsen igen.

– Jag har aldrig varit med om något liknande under mina 26 år här, säger hon till Aftonbladet.

Strömavbrott under morgonen

Larmet kom samtidigt som Södertälje under morgonen stod utan el.

Strömavbrottet som påverkade delar av Stockholms län slog bland annat ut elen i Södertälje, Nynäshamn och Ekerö och påverkade tågtrafiken.

– På grund av strömavbrottet sitter många fast i hissar i olika delar av länet så det är en väldigt resurskrävande situation att hantera, säger Roger Magnusson.

Vid 09.45-tiden började elen komma tillbaka, meddelade Södertäljes kommunala energibolag Telge som hade många drabbade kunder.

Själva felet låg på en ledning hos Vattenfall.

– Felet har uppstått i en transformatorstation på regionnätet. Vi arbetar med att koppla om strömmen så att den successivt kan komma tillbaka till våra kunder. Strömmen kopplas bitvis in men jag har ingen prognos för när det är helt återställt, säger Mikael Björnér, pressansvarig på Vattenfall.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Södertälje

LÄS VIDARE

Här evakueras pendeltågsresenärerna efter strömavbrottet

ÄMNEN I ARTIKELN

Södertälje

Astra Zeneca

Stockholms län

Strömavbrott