Danmark klubbade förbud mot burka

Av:  TT

Folketinget i Danmark har röstat för ett förbud för niqab och burka. Förbudet börjar gälla redan den 1 augusti.
Folketinget i Danmark har röstat för ett förbud för niqab och burka. Förbudet börjar gälla redan den 1 augusti.
Kvinnor i niqab framför Christiansborg i Köpenhamn.
Kvinnor i niqab framför Christiansborg i Köpenhamn.

Från den 1 augusti kan den som bär burka och niqab i Danmark straffas med dryga böter. Dansk Folkeparti anser att fenomenet är "oförenligt med dansk kultur".

Danska folketinget har nu klubbat igenom ett förbud mot ansiktstäckande klädsel, bland annat burka och niqab, i det offentliga rummet från och med den 1 augusti. Av totalt 105 närvarande folketingsledamöter röstade 75 för ett förbud.

Vid en första överträdelse mot förbudet ska det betalas böter på 1 000 danska kronor. Från den fjärde gången och därefter blir det böter på 10 000 danska kronor.

Dansk Folkeparti (DF) hade tidigare föreslagit att överträdelse skulle kunna ge fängelse, men lyckades inte samla en majoritet för detta. DF röstade istället för det liggande förslaget.

Upp till polis

Polisen ska få instruktioner om hur förbudet ska hanteras. Justitieminister Søren Pape Poulsen, från regeringspartiet Konservative folkeparti, har tidigare sagt att lagen inte handlar om att polisen ska slita av burkor och niqab från kvinnor på gatan. De ska utdöma böter och uppmana kvinnorna att gå hem. Det blir upp till polisen att avgöra om ansiktet syns för lite.

Efter förhandlingar under våren ställde sig Socialdemokraterna till slut bakom regeringen och Dansk Folkeparti, vilket varit avgörande för att förslaget skulle gå igenom. Under omröstningen var det en folketingsledamot från Socialdemokraterna som röstade emot. Folketingsledamöter från Liberal Alliance – ett av partierna i trepartiregeringen – röstade emot, med undantag från de som är ministrar.

"Hör inte hemma"

– Idén att kriminalisera någon som man anser är ett offer, det förstår jag inte riktigt, säger Joachim B Olsen från Liberal Alliance, en av dem som röstade nej, till Danmarks Radio.

Martin Henriksen, Dansk Folkepartis talesperson i integrationsfrågor, tycker dock att beslutet innebär att landet nu tydligt sätter ned foten mot burka och niqab, som han inte anser hör hemma i Danmark.

– Det är oförenligt med dansk kultur och det grundläggande fundament som Danmark står för, säger han.

Frankrike införde förbud mot burka och niqab redan 2011 som första land i Europa.

Publisert: