Valet 2018

Uppgift: S vill avskaffa visstidsanställningar

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

Socialdemokraterna kommer att gå till val på att avskaffa anställningsformen allmän visstid, uppger källor för Ekot.

Finansmarknadsminister Magdalena Andersson (S) vill varken bekräfta eller dementera uppgiften men är fortsatt kritisk till anställningsformen.

– Att man ska ha trygga anställningar ser vi som en central del i att skapa ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige, säger hon.

Den tidsbegränsade anställningsformen allmän visstid infördes av alliansregeringen 2007 och innebär att arbetsgivaren inte behöver ange ett skäl för vikariat.

– Den situation som ungdomar upplever på arbetsmarknaden i dag, så tycker vi inte att svensk arbetsmarknad ska fungera. Förr i tiden stod folk utanför fabriksgrindarna och hoppades få ett jobb för dagen. I dag är fabriksgrindarna utbytta mot mobiltelefoner med sms-anställningar, så ska inte arbetsmarknaden fungera, säger Magdalena Andersson till Aftonbladet.

Hon vill dock inte bekräfta att avskaffandet av sådana anställningar blir en central fråga för hennes parti inför valet, men enligt uppgifter till Ekot är det ett förslag som kommer att presenteras senare i dag.

– Före valet kommer vi presentera vilka förslag vi kommer gå till val på för att stärka arbetstagarnas trygghet, säger Magdalena Andersson.

Moderaterna: ”Vill öka tryggheten tillsammans med parterna”

Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna och tidigare arbetsmarknadsminister i debatterade arbetsmarknadsfrågor i Aftonbladet Morgon under onsdagen.

– Jag delar helt bilden att tryggheten behöver öka men fler måste få ett jobb, det är den största tryggheten man kan ha. Men vi vill göra det här tillsammans med arbetsmarknadens , säger Svantesson.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Val 2018 – här är de viktigaste nyheterna

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Socialdemokraterna

Magdalena Andersson

Arbetsmarknadspolitik

Elisabeth Svantesson

Arbetsmarknad

Moderaterna