Nyheter

Ärligt men oenigt om budget i Bryssel

avTT

Foto: Wiktor Nummelin/TT
EU-minister Ann Linde (S) ska diskutera förslaget till ny långtidsbudget i EU. Arkivfoto.

Tuffa tag väntar när EU:s medlemsländer ska försöka enas om nästa långtidsbudget för åren 2021–27.

Åsikterna går rejält isär om både storlek och innehåll.

– Nu är spelplanen uppritad av ministrarna, konstaterar EU-minister Ann Linde (S) sedan hon och hennes kollegor från övriga EU-länder haft en första budgetdebatt på ministernivå.

På väg in lovade hon själv att vara "stenhård" om att Sverige inte gillar storleken på budgeten. Enligt regeringens beräkningar kan EU-kommissionens budgetförslag medföra en 35-procentig ökning av den svenska EU-avgiften, vilket inte alls gillas i Rosenbad.

– Den totala utgiftsnivån måste ner, sade Linde bland annat till kollegorna.

Väntade åsikter

Åsikterna var de väntade. Länder som Estland och Portugal talade sig varma för att till och med öka budgeten. Nederländerna, Danmark, Österrike och även Cypern vill göra tvärtom. Polen gillar inte tanken på att kunna stoppa ekonomiskt stöd till länder som inte anses uppfylla EU:s rättsstatskrav, medan Frankrike inte vill skära lika mycket som EU-kommissionen i jordbruksstödet.

– Det är ju väldigt hårda motsättningar. Det kommer bli väldigt hårt, sammanfattar Linde efteråt.

EU:s budgetkommissionär Günther Oettinger ger heller inte sken av att vilja kompromissa allt för mycket.

– Oettinger var väldigt tuff. Han kommer att slåss stenhårt för sitt förslag, säger Linde.

Klart till 2019?

Det budgetförslag som EU-kommissionen föreslog den 2 maj ska nu fortsatt stötas och blötas av medlemsländerna. Dessutom ska förslagen på olika områden presenteras i detalj under kommande veckor.

Kommissionens målsättning är att hinna klart i god tid före nästa val till EU-parlamentet, den 23–26 maj 2019. Sverige tillhör dock dem som ifrågasätter nyttan av att skynda sig så mycket.

– Vi ser ju inget självändamål i att ha det klart innan. Dessutom är det nästa EU-parlament som ska jobba med den här budgeten, säger Ann Linde i Bryssel.