Publicerad:
Uppdaterad:

Räddade barn från balkong – får guldmedalj

Av: Jenny Rydberg

Publicerad:
Uppdaterad:

När Mamoudou Gassama såg ett barn hänga på utsidan av en balkong tvekade han inte.

Han klättrade fyra våningar för att rädda den lille pojken.

Efter hjälteinsatsen får han franskt medborgarskap, en guldmedalj från presidenten och erbjudits jobb som brandman.

Det var i lördags som Mamoudou Gassama såg en folkmassa stå vid ett lägenhetshus i Paris. Personerna i folkmassan pekade upp mot huset där en liten pojke hängde på utsidan av en balkong. Pojken höll fast i balkongens räcke, fyra våningar upp.

När Mamoudou Gassama såg pojken som svävade i livsfara tvekade han inte. På mindre än en minut klättrade 22-åringen längs fasaden och upp till balkongen för att rädda barnet.

– Jag tänkte inte, jag räddade honom. När jag hade honom i mina armar pratade jag med honom och frågade ”varför gjorde du så?”, men han svarade inte, säger Mamoudou Gassama till BFM TV.

Räddningstjänsten i Paris, som kom fram till platsen när pojken redan var i säkerhet, hyllar Mamoudou Gassamas insats.

– Lyckligtvis fanns det någon där som var fysiskt stark och som hade modet att hämta barnet, säger en talesperson för räddningstjänsten till AFP.

De har nu erbjudit Mamoudou Gassama att arbeta som brandman i Paris, skriver CNN.

Under måndagen bjöd Frankrikes president Emmanuel Macron in Mamoudou Gassama till Élyséepalatset för ett personligt möte. Han får också en medalj för ”modig handling och uppoffring”.

Händelsen filmades, och videon på när Mamoudou Gassama klättrar upp längs byggnaden har spridits på sociala medier där han kallas för ”Spider man”.

– Han sa till mig att han hade kommit hit från Mali för några månader sedan och drömde om att bygga ett liv här. Jag svarade att hans hjälteinsats är ett gott exempel för alla medborgare och att staden Paris självklart kommer att stötta honom i hans försök att bygga ett liv i Frankrike, säger Paris borgmästare Anne Hidalgo.

1 av 2 | Foto: Thibault Camus /AP
Frankrikes president Emmanuel Macron möter Mamoudou Gassama, 22, från Mali som räddade en fyraåring som hängde ut från en balkongen.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: