Hit kommer supervärmen i dag – kan bli meteorologisk sommar

avJosefin Silverberg

Högtrycksvågen håller i sig med sol på klarblå himmel i hela landet.

I Halland och i Västra Götaland kan det bli 27 grader i dag.

– Om det inte händer något extremt kommer vi i kväll att kunna konstatera meteorologisk sommar för Götaland och stora delar av Svealand, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

1 av 3 | Foto: SOFIE WIKLUND

Beskedet om fortsatt höga temperaturer glädjer många. I dag räknar meteorologerna med ett händelselöst väder.

– Det kommer att vara strålande vackert väder i hela landet. Extremt händelselöst med sol och klarblå himmel, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

Vindläget gör att de högsta temperaturerna väntas i Halland och Västra Götaland – där kan det bli 26, 27 grader under onsdagen.

– Det kan bli nytt årshögsta. Hittills har vi ett årshögsta på 27,2 grader som uppmättes i Oskarshamn 20 april, säger Foreca-meteorologen.

Värme i hela landet

SMHI meddelar att temperaturen kommer blir minst 26 grader i Halland och delar av Götaland. Dessutom finns det en stor risk för gräsbrand Dalsland, stora delar av Svealand och delar av Norrland.

– Skillnaden jämfört med i går är att värmen nu börjar sprida sig upp till Norrland, med 20–23 grader i södra Norrland och uppemot 20 grader i Norr- och Västerbotten.

Kan bli riktig sommar redan ikväll

Temperaturen är högre än normalt i maj på grund av att en högtrycksvåg från Medelhavsregionen dragit in över Sverige.

– Om det inte händer något extremt kommer vi i kväll att kunna konstatera meteorologisk sommar för Götaland och stora delar av Svealand, det vill säga en dygnsmedelstemperatur på över 10 grader fem dagar i sträck, säger Erik Rindeskär.

ARTIKELN HANDLAR OM