Emma Wallrup lämnar V och riksdagen

Foto: Linn Malmén /TT
Emma Wallrup lämnar Vänsterpartiet. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Emma Wallrup petas som förstanamn på riksdagslistan för Vänsterpartiet i Uppsala län. Hon har nu blivit nedröstad på en extra valkonferens. Därmed lämnar hon partiet och riksdagen.

– Det var en rätt betydande majoritet. Det var inte helt enigt. Det var ett ombud från Älvkarleby som lämnade i protest, säger Abe Bergegårdh, ombudsman i Uppsala län, efter söndagens omröstning.

Emma Wallrup har därmed också beslutat att omedelbart lämna partiet och sin riksdagsplats.

– Jag kan inte vara med i ett parti som inte kan hantera jämställdhet, säger hon till TT.

– Jag hade hoppats att jag skulle vara kvar som förstanamn eftersom jag är vald som det på två konferenser, jag hade hoppats att vi kunde läka partiet och föra en mer konstruktiv dialog, fortsätter hon.

Nekar till trakasserier

Orsaken är de många turerna efter att hon anklagats för att ha trakasserat en riksdagskollega, något som hon själv förnekar.

Emma Wallrup menar att den utredning som partiet gjorde till följd på de påstådda trakasserierna har skadat henne. Hon riktar kraftig kritik mot partiledningen som hon menar har agerat "osakligt och godtyckligt".

– Man har massakrerat valrörelsen i Uppsala län på det här sättet. Jag vill rikta denna kritik till gruppledaren och partisekreteraren, säger hon.

"Rivit upp många sår"

Hon säger att hon i valrörelsen kommer att kampanja för lite olika partier i stället, däribland Miljöpartiet och Feministiskt initiativ.

Som förstanamn har i stället länsdistriktet valt Ilona Szatmari Waldau. Abe Bergegårdh säger att demokratin har haft sin "långa och omständliga gång" och att turerna skadat organisationen internt.

– Det vet jag att det har gjort. Det har rivit upp många sår och skapat splittring som vi måste jobba långsiktigt med nu för att läka, säger han.