Alkohol

Langning av smuggelsprit sker öppet – polisen saknar resurser att agera

Av: 

Angelica Öhagen

NYHETER

Varje lördag säljer lastbilschaufförer smuggelsprit utanför Ikeas lastkaj i Kungens kurva, enligt uppgift till Aftonbladet.

Försäljningen från de så kallade ”vodkalastbilarna” sker öppet.

– Jag har tipsat och gjort polisanmälningar tre gånger men ingenting händer, säger Christian Andersson som nattvandrat bland ungdomar och sett konsekvenserna av smuggelsprit.

Boende i områden runt Kungens kurva säger till Aftonbladet att de larmat polisen om försäljningen av smuggelsprit och cigaretter vid ett flertal tillfällen. Vi får tips om att de så kallade ”vodkalastbilarna” står parkerade utanför lastkajen vid Ikea varje lördag. När vi kommer till platsen en lördag ser vi hur kunder köar för att köpa varor. Sedlar byts mot vodkaflaskor och cigarettlimpor vid förarhytterna på de polskregistrerade lastbilarna.

Inom loppet av bara några minuter lyckas Aftonbladets fotograf filma ett tiotal affärer.

– Jag har ringt polisen tre gånger och tipsat om den här försäljningen men de gör ingenting, säger Christian Andersson som bor i området.

Enligt källor till Aftonbladet har försäljningen pågått under flera år. Bland ungdomar pratar man om ”vodkalastbilarna” vid Ikea. På videoklipp från platsen ser flera av köparna ut att vara yngre än de 20 år som krävs för att handla alkohol på Systembolaget.

Hamnar hos ungdomarna

Christian Andersson har nattvandrat bland ungdomar i Segeltorp, ett bostadsområde nära Ikea-varuhuset.

– Då såg vi att det inte var från Systembolaget som ungdomarna fått alkoholen utan att det var flaskor med utländska etiketter från Östeuropa, berättar han.

Många av de påverkade ungdomarna de mötte var minderåriga.

– När man ser konsekvenserna av smuggelspriten blir man såklart besviken över att polisen inte har gjort något åt situationen trots att jag anmält försäljningen tre gånger, säger Christian Andersson.

”Jag har ringt polisen tre gånger och tipsat om den här försäljningen men de gör ingenting”, säger Christian Andersson.

I sina tips till polisen har han skickat med tidsangivelser och platser för försäljningen samt bilder han tagit på hur det går till. Aftonbladet har pratat med flera boende i området som blivit vittne till langningen.

– Om man kör förbi Ikea Skärholmen en lördag är den nästintill omöjlig att undgå, säger en granne till Aftonbladet.

Polisen: Vi har tyvärr begränsade resurser

Gruppchef Anders Selldén vid polisen i Huddinge säger att de fått tips och indikationer på försäljning av smuggelsprit.

– Vi försöker just nu skapa oss en bild av vilken nivå försäljningen ligger på och hur omfattande den är, säger Anders Selldén.

Att försäljningen kunnat fortgå beror enligt Anders Selldén på bristande resurser.
– Vi får in mängder av tips och behöver hela tiden göra en prioritering. Vi har begränsade resurser och kämpar varje dag för att få ihop en lägsta minimibemanning. Som det ser ut nu måste vi prioritera 112-jobben och följa den uttalade inriktningen från regionen om att få bort vapen från gatan, säger Anders Selldén.
Men vi får vittnesmål om att smuggelspriten hamnar hos ungdomar, borde inte det prioriteras?

– Självklart är det otroligt viktigt och jag skulle vilja jobba med det här varje dag men vi är så pass begränsade att vi måste rikta våra resurser. Det vi gör nu är att försöka skapa oss en lägesbild och befinna sig i området när vi inte är ute på larm, säger Anders Selldén.

Gruppchef Anders Selldén vid polisen i Huddinge säger att han önskar att de hade resurser att stoppa försäljningen av smuggelsprit.

Ökad andel unga dricker smuggelsprit

Ungdomars alkoholkonsumtion har minskat de senaste åren enligt elevundersökningar gjorda av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Andelen ungdomar som dricker smuggelsprit har däremot ökat sedan år 2014.

– Av de elever som uppgett att de dricker alkohol så har andelen som köpt smugglad alkohol ökat. I årskurs 9 från 20 procent till 23 procent och i gymnasiet från 14 procent till 20 procent. säger Siri Thor utredare vid CAN.

Fotnot: Aftonbladet har varit i kontakt med Ikea som inte kände till att försäljningen pågick utanför deras varuhus. Företaget Bring uppger att chauffören på bild inte arbetar för dem utan bara har parkerat sin lastbil vid deras släp.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Alkohol

Skärholmen

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning