Nordkoreas utrikesminister landar i Sverige i dag

Publicerad 2018-03-15

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho kommer till Sverige i dag för ett möte med utrikesminister Margot Wallström (S).

Ministern uppges landa under torsdagseftermiddagen tillsammans med fyra andra personer i Stockholm för två dagar med överläggningar.

I de kommande samtalen mellan Ri Yong-ho och Wallström kommer säkerhetsläget på Koreahalvön att tas upp, skriver regeringen.

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho kommer till Stockholm i dag. Den senaste tiden har de diplomatiska aktiviteterna kring Nordkorea växlats upp – och Sverige spelar en viktig roll i egenskap av skyddsmakt åt USA.

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att överläggningarna mellan Ri Yong-ho och Wallström kommer att fokusera på Sveriges konsulära skyddsmaktsuppdrag för USA, Kanada och Australien.

– Dels kommer det handla om säkerhetsläget på den koreanska halvön, dels hur vi kan bidra till att hitta en väg framåt i den här dialogen med hjälp av diplomati, säger Patrik Nilsson vid UD:s presstjänst i AB Morgon.

Regeringen skriver i pressmeddelandet att Sverige står helt bakom de beslut som FN:s säkerhetsråd tagit kring behovet av intensivare diplomatiska ansträngningar för att lösa det spända säkerhetsläget och att ministerns besök i Sverige syftar till att förbättra relationerna.

Aftonbladet har varit i kontakt med Margot Wallströms pressekreterare som hittils avböjt att kommentera mötet. Wallström är just nu på plats på en konferens i Rom och kommer att komma tillbaka till Sverige ikväll.

När det gäller de bilaterala kontakterna har Sverige en unik roll i sin egenskap av så kallad skyddsmakt för Washington DC, som saknar diplomatisk representation i Pyongyang.

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho.

Flera möten

I slutet av januari besökte en nordkoreansk delegation, ledd av vice utrikesminister Han Song-ryol, Stockholm. Förutom läget på Koreahalvön stod det svenska skyddsmaktsuppdraget i fokus för samtalen. Han Song-ryol fick även hälsa på statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Margot Wallström (S).

Besöket skedde kort efter det att kabinettssekreterare Annika Söder deltagit i ett möte i Vancouver om läget på den koreanska halvön, som Kanadas och USA:s utrikesministrar bjudit in till.

När det spekuleras kring var ett möte mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-un skulle kunna äga rum förekommer Sverige bland andra förhandstips, liksom Schweiz och den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea. Löfven har sagt att Sverige är redo att hjälpa till, ett budskap som han nyligen också framförde direkt till Trump under sitt besök i Vita huset.

Kim Young-un har inte lämnat Nordkorea sedan han tog över ledarskapet 2011. Ri Yong-ho, som varit utrikesminister sedan 2016, skickas i stället ut i världen för att föra envåldshärskarens talan i diplomatiska sammanhang och han är – åtminstone med nordkoreanska mått mätt – en ganska synlig figur.

"Skällande hund"

Många minns säkert hur Ri förra året replikerade Trumps hånfulla benämning av Kim som "raketmannen" med att jämföra den amerikanske presidenten med en "skällande hund". I samma veva kallade han Trump för "President Evil" (president ond) i ett tal i FN:s generalförsamling.

Men när Ri Yong-ho inte skapar rubriker beskrivs han som en artig, flexibel och välformulerad karriärdiplomat, som uppges ha både humor och fallenhet för debatter. På 1980-talet jobbade han under några år på Nordkoreas ambassad i Sverige och efter det har han bland annat varit ambassadör i London innan han fick jobbet som utrikesminister 2016.

 

LÄS OCKSÅ: Nordkoreas kvinnor aknar makt - men har pengar