Lika bra träning hemma som hos sjukgymnast

Foto: Jessica Gow / TT
Att träna hemma med hjälp av en broschyr kan ge lika bra resultat som träning hos fysioterapeut för patienter som fått nya höft- eller knäleder enligt en dansk studie. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Den som fått nya höft- eller knäleder kan rehabiliteras lika bra hemma som i en träningslokal tillsammans med en fysioterapeut. Det visar en ny dansk studie som väcker politikernas intresse.

En broschyr med övningar som kan utföras på egen hand hemma i vardagsrummet fungerar lika bra som åtta veckor i träningslokal med en fysioterapeut för personer som fått nya höft- eller knäleder. Det är slutsatsen i en omfattande studie från Århus universitet, rapporterar Jyllands-Posten.

Forskarna har mätt patienternas smärta, livskvalitet och förmåga att resa sig från en stol, gå i trappor, ta sig in och ur en bil och upp ur sängen. Inger Mechlenburg, professor i ortopedisk rehabilitering, säger att det avgörande är att patienten tränar och gör sina rörelser. Hon döljer inte att det finns pengar för samhället att tjäna.

Karin Friis Bach (R), ordförande för hälsoutskottet i organisationen Danske regioner, kallar rönen för intressanta.

– Som ansvariga myndigheter måste regionerna naturligtvis titta närmare på om vi kan rehabilitera på samma nivå för mindre pengar, säger hon till tidningen.

Men Tina Lambrecht, ordförande för Danske fysioterapeuter, tycker att slutsatserna är för hårt dragna.

– Man kan inte dra alla med ny höft eller nytt knä över en kam. Jag hoppas verkligen inte att politikerna nu vädrar sparmöjligheter, säger hon.