Polisen Christer efter beskedet om Dante: ”En känsla av tomhet”

avNicole Gustafsson

På fredagen kom polisen med ett besked som många fruktat.

En avliden person har hittats i sökandet efter försvunna Dante.

– Att ställa sig och behöva framföra det budskap som alla fruktar att höra är inte någon avundsvärd uppgift, säger Christer Bartholdsson, 54, lokalpolisområdeschef i Falkenberg.

Under tre dygn har Falkenberg sökt dag och natt efter försvunna Dante, 12. Polis, militär, kustbevakning, Missing People och hundratals frivilliga har oförtröttligt letat.

På polisens snabbt ordnade pressträff utanför parkeringsplatsen vid Vinbergs församlingshem i Falkenberg kom sedan det besked som många befarat.

Lokalpolisområdeschef Christer Bartholdsson var den som tvinagdes komma med det tunga beskedet i fredags eftermiddag.

– Man har fått sina utbildningar och är van att prata med den lokala pressen. Men att ställa sig och behöva framföra det budskap som alla fruktar att höra är inte någon avundsvärd uppgift, säger han till Aftonbladet.

1 av 4 | Foto: POLISEN/PRIVAT
Dante, 12, försvann på tisdag kväll.

”Går från hundra till noll på väldigt kort tid”

Polisen har använt sig av en strikt sökmetod under hela veckan i hopp om att hitta Dante.

Klockan 15.41 anträffade de en avliden person vid kraftstationen i Herting. Kroppen är inte fullt identifierad, men allt tyder på att det är försvunna Dante som hittats.

– Det är en känsla av tomhet. Man går från hundra till noll på väldigt kort tid, säger Christer Bartholdsson.

Att söka efter en människa, särskilt ett barn, är något som berör från början till slut.

– Man vill alltid lyckas till hundra procent. Den enorma uppslutning som har varit har sporrat oss ännu mer. Alla har tagit i lite extra, säger Christer Bartholdsson.

– Man har inte känt att man är hungrig, eller har blöta strumpor eller vad det nu än kan ha varit. Alla har jobbat på.

”Jag är ju människa”

Sökandet pågick i tre dygn.

– Jag är ju människa och pappa och jobbar som polis. Man är inte polis på det sättet att bara för att man tar på sig uniformen är det något heltäckande lager av kevlar som inte släpper igenom någonting. Det här är barn som farit illa och det är svårt att förmedla.

Dantes försvinnande har engagerat många, något som märkts i Falkenberg.

– Det är som att vardagslivet har stannat av. Det är företag som gett personal ledigt för att ge sig ut och leta, näringsidkare som lämnat mat och pannlampor och flera tusen frivilliga, unga som gamla, som sökt efter Dante.

Nu väntar man på ett slutgiltigt besked och identifikation av den kropp polisen anträffade under fredagen. Många känner vemod efter det som hänt, men det finns även mycket kärlek mitt i den djupaste sorgen.

– Det är nog det jag kommer komma ihåg mest av den här veckan. Det är inte det negativa, utan det vi sett i det enorma engagemanget. Detta med största respekt för Dantes anhöriga och vänner, som drabbats av ofattbar sorg, säger Christer Bartholdsson.