Förhördes av polisen

avOisin Cantwell

”Han hade sönder kondomen med flit”

1 av 2 | Foto: Foto: HENRIC LINDSTEN
nekar till brott Julian Assange förhördes i går av polisen misstänkt för ofredande.

Julian Assange förhördes i går kväll av polisen.

Han delgavs misstanke om att ha ofredat en kvinna, men nekade.

De juridiska turerna kring Wikileaks grundare fortsätter.

Enligt en poliskälla med god insyn i utredningen förhördes Assange för första gången sent i går eftermiddag.

Assange har tidigare varit misstänkt för att ha våldtagit en kvinna och sexuellt ofredat en annan, men de anklagelserna har lagts ned.

I går delgavs han misstanke om ofredande.

Det har tidigare spekulerats i att detta ofredande ska handla om att mannen fortsatte att bo hemma hos en av kvinnorna trots att hon bett honom flytta, men det visar sig nu inte stämma.

Hade sex med kvinnan

Kvinnan har hävdat att Assange medvetet hade sönder en kondom då de hade sex och enligt Aftonbladets källor är det denna händelse ofredandet handlar om.

En manlig och en kvinnlig polis höll i förhöret, som inleddes först klockan 17.45 eftersom Assanges advokat Leif Silbersky tidigare under dagen suttit upptagen i helikoptermålet.

Nekar till brott

Med under den en och en halv timme långa utfrågningen i polishuset på Kungsholmen i Stockholm var också en engelsktalande tolk.

– Jag kan bekräfta att förhör hållits. Min klient säger att han inte begått något brott, men jag kan inte gå in på några detaljer. Det råder förundersökningssekretess och det respekterar jag, säger Leif Silbersky.

– Jag har dock under mina år som advokat, och det är ganska många vid det här laget, aldrig varit med om en så märklig situation som denna.

Bodde hos kvinnan

Enligt Aftonbladets källor fick Assange under förhöret redogöra för sin relation till kvinnan och han berättade att han bodde hemma hos henne under en veckas tid.

Han erkänner att de haft sex, men nekar alltså till brottsanklagelserna.

Chefsåklagare Eva Finné, som leder förundersökningen, deltog inte i förhöret.

Åklagaren hälsar via Karin Rosander, Riksåklagarens informationsdirektör, att hon ”inte kommenterar utredningsläget just nu”.

Advokat Claes Borgström, som representerar de två kvinnorna som anmält Assange, kände i går inte till att ett förhör skulle hållas.

Misstänker våldtäkt

Borgström har överklagat Eva Finnés beslut att lägga ner anmälningen om våldtäkt. Han anser att det finns skäl att misstänka att båda kvinnorna blev våldtagna.

Åklagarcentrum i Göteborg, som hanterar ärendet, väntas fatta beslut i frågan i dag.