Nyheter

S lovar ta bort pensionärsskatt

NYHETER

Förslaget kostar tio miljarder

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin inledde valrörelsen med sitt sommartal på Södermalm i Stockholm.
Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin inledde valrörelsen med sitt sommartal på Södermalm i Stockholm.

Fredrik Reinfeldt (M) valde Södermalm i Stockholm för sitt sommartal under lördagen.

Mona Sahlin (S) väljer samma statsdel för sitt framträdande under söndagen.

Där ”lovade” hon att avskaffa pensionärsskatten helt.

Brasklappen var: ”Om den ekonomiska utvecklingen är god under de närmaste åren”.

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin preciserade i sitt sommartal sitt löfte till pensionärerna om att de inte ska behöva betala mer skatt än löntagare.

– Om den ekonomiska utvecklingen är god under de närmaste åren så lovar jag att avskaffa pensionärsskatten helt under nästa mandatperiod, sade hon i sitt sommartal.

Sahlin gick också till attack mot statsminister Fredrik Reinfeldts tal i lördags om nya skattesänkningar under nästa mandatperiod.

Attack på moderaterna

– Sänkta skatter är moderaternas viktigaste prioritering. De ser inget viktigare. Inte ungdomsarbetslösheten, inte utslagningen av sjuka, inte de växande barngrupperna, och inte de allt större klyftorna mellan människorna, sade Sahlin.

Sahlin varnade för att med skattesänkningar överst på agendan sägs förskolelärare, barnskötare och lärare upp. S-ledaren hävdade att barngrupperna nu blir större och att syskonförturen tas bort.

– Mitt löfte är följande: vi ska bryta nedskärningstrenden i förskolan, sade Sahlin.

Upprepade vallöften

Hon upprepade tidigare kända vallöften om att alla ska ha rätt till 30 timmar i förskolan i veckan, också barn till föräldralediga och arbetslösa, att säkra syskonförturen och att landstingen ska införa hemsjukvårdsbilar så att doktorn kan komma hem till sjuka barn så att familjerna inte alltid ska behöva åka till akuten.

Sahlin anklagade också den borgerliga regeringen för att ha misslyckats med att bekämpa utanförskapet.

– 466 000 går arbetslösa. En tredjedel av dem är nu långtidsarbetslösa. Nära 140 000. Det är historiskt många, sade Sahlin.

– Det kan inte skyllas på någon annan eller på finanskrisen.

Moderaterna vill sänka skatten med 20 miljarder och låta över sex miljoner svenskar få ta del av det. Det var statsminister Fredrik Reinfeldts huvudbudskap när han i går sommartalade på Södermalms torg i Stockholm.

Efter talet uppgav Sahlin att det kommer att kosta tio miljarder kronor att helt ta bort skillnaden i skatt mellan löntagare och pensionärer.

TT-Aftonbladet

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter