Nyheter

Victoria och Daniel anmälda för mutbrott

Av: 

William Svärd

NYHETER

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har anmälts för mutbrott efter att ha blivit bjudna på sin exklusiva bröllopsresa av miljardären Bertil Hult.

Tre privatpersoner har anmält Victoria och Daniel för att ha låtit sig bjudas på bröllopsresan till Söderhavet och USA – en resa som uppskattas vara värd miljoner.

– Anmälningarna går ut på att den presenten till kronprinsessparet är att bedöma som en muta, säger Gunnar Stetler, chef för Riksenheten mot korruption.

Under veckan ska han utreda anmälningarna och ta ställning till om han ska inleda en förundersökning om mutbrott.

Flögs i privatjet

Som Aftonbladet tidigare har berättat flögs Victoria och Daniel i miljardären Bertil Hults privatjet till andra sidan jordklotet där Hults lyxbåt väntade. De ska också ha spenderat flera veckor i hans hus i Colorado.

Den första anmälningen kom in för över en månad sedan, men Stetler säger att han väntat på att det ska dyka upp mer information om bröllopsresan i tidningarna.

– Anmälningarna bygger på uppgifter i massmedia, och om jag ska inleda en förundersökning eller inte kommer i allt väsentligt att baseras på massmediala uppgifter, säger han.

Kan vara immun

En klurighet i sammanhanget är att kronprinsessan är kungens ställföreträdare. Och kungen – alltså statschefen – har immunitet och kan inte fällas för brott.

– En av frågorna jag ska ta ställning till är vad som gäller för statschefens ställföreträdare. Sedan måste man bedöma om det är en otillbörlig belöning och så vidare, säger Gunnar Stetler.

Han påpekar att det också är juridiskt viktigt att reda ut vilken ställning kronprinsessparet kan anses ha. Som exempel tar han upp fallet med journalisten Trond Sefastsson som tog emot över 400 000 kronor av en man, men friades för mutbrott eftersom han inte var anställd på TV4.

– Bara för att man får en belöning av någon betyder inte det att man är mutad, säger Gunnar Stetler.

”Privat gåva”

Hovet tillbakavisar kritiken och säger till Aftonbladet att bröllopsresan från Bertil Hult inte var någon muta.

– Nej, det var en rent privat resa och en gåva från en gammal vän till familjen, säger Ulrika Näsholm på informationsavdelningen.

I övrigt vill hon inte ge några kommentarer till anmälningarna.

– Vi får titta på det om det blir aktuellt.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: