Nyheter

Sköt mot poliser under vild biljakt

Av: 

Olof Jönsson

Frida Sjödin

Louise Lundström

NYHETER

Patrull beskjutna i Hyltebruk

En polispatrull blev beskjuten med automatvapen under en biljakt i Hyltebruk i Halland.

Gärningsmännen jagas nu av poliser från tre län, men hittills har bara flyktbilen hittats.

– Får vi syn på dem måste vi vara många med tanke på hur de uppträtt, säger Calle Persson på Skånepolisen.

Polisen spärrade av ett område i Hyltebruk efter att två byggnader träffats av skottsalvor från de flyende gärningsmännen.

När poliserna i Hyltebruk strax efter klockan tre på tisdagsmorgonen gjorde en rutinkontroll på en röd saab 9000 visade det sig att bilen var stulen i Smålandsstenar.

Sköt med automatvapen

Polisen följde efter den misstänkta bilen i avsikt att stoppa den. Men plötsligt öppnade någon i saaben eld i farten och besköt polisbilen med automatvapen.

– Patrullen hörde plåtljud vid händelsen, säger Liss-Olof Persson vid Skånepolisen till Aftonbladet.

Ingen polis skadades vid skottlossningen.

– Men vi uppmanar allmänheten att vara försiktig om bilen dyker upp. Det verkar vara kallhamrade typer som skjuter direkt när en polisbil närmar sig. Sitter man i en stulen bil med automatvapen och reagerar på det här sättet handlar det troligen om större affärer, säger Hans Nilsson, vakthavande befäl vid Skånepolisen till TT.

– Jag tänker på till exempel värdetransportrån eller något liknande, även om det inte finns några konkreta belägg för det i det här fallet. Men personal på värdetransporter stannar ofta och tankar och fikar på den stora macken i Hyltebruk som ligger längs Nissastigen.

Hittade utbränd bil

Polisen har spärrat av ett område vid Hyltebruk där två företagsbyggnader tros ha träffats av skottsalvor. Dessutom söker ett stort polisuppbåd efter gärningsmännen.

– Vi samverkar med närliggande polismyndigheter från Västra götaland, Kronoberg och Jönköping. Vi arbetar brett, poliser bedriver inre spaning, bearbetar de tips som kommit in och bevakar olika platser. Vi har också nära samverkan med underrättelsetjänsten i dom här olika länen, säger Ingmar Nilja vid polisen i Halmstad.

Gärningsmännen jagas över hela södra Sverige och vid sjutiden i morse hittade jägare en brinnande bil sex kilometer nordväst om Burseryd utanför Smålandsstenar, i närheten av Hyltebruk. Bilen står väl gömd på en skogsväg.

– Det är sannolikt att det är flyktbilen som har hittats, tekniker är där och platsen har avspärrats, säger Ingmar Nilja.

Under tisdagsförmiddagen satte polisen in helikopter i sökandet efter gärningsmännen. Men man har ännu inte några spår efter dem.

– Vi har ingen ny information om var eller hur gärningsmännen har försvunnit efter att flyktbilen har lämnats. Vi råder allmänheten till försiktighet eftersom de sannolikt är beväpnade, så gör inga egna ingripanden, säger Ingmar Nilja.

Polisen är fortfarande intresserade av iakttagelser som gjorts av den röda saab 9000 som gärningsmännen färdades i. Man är både intresserade av iakttagelser som gjorts under natten och dagarna innan händelsen.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Vet du mer? Har du bilder?
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter