Hedrades vid minnesstund

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

Kenneth Wallin, 22, dödades i Afghanistan

1 av 4 | Foto: SCANPIX

I dag tog vännerna farväl av den stupade Kenneth Wallin, 22.

I kapellet på basen i Mazar-i-Sharif hölls en minnesstund under den heta afghanska solen.

– Det är en dämpad stämning men vi kan inte överge vårt uppdrag, säger informationsofficer Wilhelm Guldbrand på plats i Afghanistan.

Klockan 14.00 lokal tid, 11.30 svensk tid, inleddes den första minnesstunden för de som var med i Kenneth Wallins styrka.

En timme senare startade en ny minnesstund rum för den övriga personalen.

Påverkade och dämpade

Minnesstunden leddes av en pastor i basens eget kapell på Camp Northern Lights i norra Afghanistan. Efteråt bars den enkla träkistan med Kenneth Wallins kropp i väg av hans kamrater.

– Folk arbetar fortfarande med att processa det som hänt. De är påverkade och dämpade men operationerna pågår som förut, vi kan inte överge vårt uppdrag, säger informationsofficer Wilhelm Guldbrand på plats i Afghanistan.

I morgon kväll kommer Kenneth Wallins kropp att anlända till Sverige.

Två skadades

Det var vid 16-tiden i lördags som en svensk patrull i stridsfordon 90 utsattes för kraftig beskjutning med kalasjnikov och granatgevär väster om Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan.

Vagnchefen Kenneth Wallin och hans kollegor körde en pansarterrängbil 203 A och Kenneth satt längst fram till höger när fordonet körde på en hemmagjord bomb, en så kallad IED, och sprängdes i luften.

Attacken kostade Kenneth Wallin, 22, livet och ytterligare två soldater skadades.

Tyst minut

En 28-åring från Göteborg fördes till det tyska fältsjukhuset i Marmal med lättare skador i nacken. En 25-årig soldat från Stockholm behövde aldrig uppsöka vård.

– Han ville hjälpa andra människor. Det var därför han åkte, säger Kenneths mamma.

Klockan 10 i dag hedrade även alla militära anläggningar som ingår i regementet I 19 i Boden Kenneth Wallin med en tyst minut.

Publicerad: