”Monarkin är odemokratisk”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-25

Peter Eriksson är kritisk till det svenska statsskicket – men går gärna på kronprinsessans bröllop

Det svenska statsskicket är odemokratiskt.

Det tycker miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Men han tänker ändå gå på kronprinsessans bröllop.

– Jag gillar Victoria, så jag går gärna dit, sa han i SVT:s partiledarutfrågning.

Peter Eriksson är en av de lyckliga som blivit inbjuden till kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings stora bröllop den 19 juni.

Och han går dit med glädje.

"Måste vara kritisk"

Men trots hans fascination för kungligheterna tycker han att monarkin är omodern och att den bryter mot demokratins regler.

– Som demokrat måste man vara kritisk till monarkin. I grunden är det inte demokratiskt med arvstro, sa Peter Eriksson i SVT:s partiledarutfrågning i morse.

Den omdebatterade så kallade altargate – kritiken mot att Victoria vill föras till altaret av pappa kungen – hade Eriksson dock inga synpunkter på.

– Det där måste Victoria få välja själv. Men personligen känner jag att när pappan lämnar över bruden som en myndighet så är det inte riktigt modernt.

Ja till lärlingssystem

Det lärlingssystem som alliansen vill införa, där Folkpartiets Jan Björklund vill att unga under 23 ska kunna tjäna ner till hälften av en vuxen person lön, gillar dock Eriksson.

– Jag tycker det är bra om vi kan ha fler lärlingsutbildningar, och lärlingsjobb kan ingå som en del i dem. Men det kan inte gälla alla sektorer, jag tror inte att man behöver ha ett lärlingsjobb för steka hamburgare på McDonalds, sa Eriksson i SVT.

Just jobben och klimatfrågan är Miljöpartiets viktigaste frågor. Partiet vill bland annat inför en kilometerskatt för tung trafik och en högre bensinskatt.

"Orimlig oro"

Men enligt Eriksson behöver inte den enskilda privatbilisten vara orolig för att högre kostnader.

– Oron är rimlig när det gäller framtiden för olja. Jag tror att oljepriserna kommer att öka dramatiskt de kommande åren, därför är det viktigt att vi får fram alternativ, sa han i SVT.

Eriksson försäkrade också att det under en eventuell rödgrön mandatperiod inte kommer att bli en dubbelbeskattning, med både fastighetsskatt och förmögenhetsskatt. Trots att socialdemokraterna och vänsterpartierna vill ha tillbaka förmögenhetsskatten.

– Förmögenhetsskatten vill inte vi i miljöpartiet ha tillbaka, men vi är för en skärpning av fördelningspolitiken i skattesystemet. Hur det ska se ut har vi ännu inte sagt, men ett upplägg med dubbelbeskattning har vi inte.

Följ ämnen i artikeln