Kvinna dog i radhusbrand

NYHETER

Brandmän försökte förgäves
ta sig in i det övertända huset

En äldre kvinna dog i en radhusbrand i Vällingby i går kväll.

När räddningstjänsten kom dit var huset redan övertänt.

– Vi försökte ta oss in, men det var omöjligt, säger brandingenjör Mats Körner.

Brandmän från tre stationer ryckte ut till radhuset i Vällingby vid 20.30-tiden.

Mannen hade lyckats ta sig ut på egen hand, men kvinnan blev fånge i lågorna.

– När vi kom till platsen fick vi uppgift om att det var en person kvar där inne. Vi gjorde allt för att ta oss in i huset men det var omöjligt, säger Mats Körner, vakthavande brandingenjör vid Storstockholms räddningstjänst.

Elden var för stark

Även den första polispatrullen, som var på plats före brandkåren, försökte rädda kvinnan. Men elden och röken var för stark och de poliserna fick själva föras till sjukhus med rökskador.

Mannen i huset klarade sig utan allvarliga skador, men fördes svårt chockad till S:t Görans sjukhus. Även grannarna chockades och hade i natt svårt att ta in att den äldre kvinnan avlidit.

– Plötsligt såg jag lågor som kom ut genom fönstret. Sedan gick det så fort. Jag kan inte förstå att hon är borta, säger grannen Jörgen Nilsson, 66.

Han och åtta andra grannar i radhuslängan fick evakueras. Sent i går kväll fick de komma tillbaka till sina bostäder.

Blossade upp igen

Efter en och en halv timmes intensivt arbete var branden släckt och räddningstjänsten lämnade adressen. Men bara en timme senare fick de rycka ut till samma hus igen – polisens tekniker upptäckte att elden blossat upp igen.

Sent i natt pågick fortfarande eftersläckningen.

– Det är inte ovanligt. Men vi har bevakning där över natten, det ska inte vara någon fara för de boende i huset, säger Bobo Mårtensson, biträdande stationsbefäl vid Västerortspolisen.