Glöm åtta timmar – nu ska du sova sju

Glöm åtta timmar.

Nu visar ny studie att den optimala sömntiden är sju timmar.

Att sova för länge kan vara rent skadligt enligt den amerikanska stuiden.

Man ska inte sova för lite, men nästan lika illa är det att sova för mycket. Risken för hjärt-kärlsjukdomar ökar i båda fallen, visar en amerikansk studie.

Människor som sover mer eller mindre än sju timmar per dygn, inklusive tupplur, löper ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar.

Att sova mindre än fem timmar per dygn mer än fördubblar risken att få diagnosen kärlkramp, hjärt-kärlsjukdom, hjärtinfarkt eller stroke, enligt studien som genomförts av forskare vid universitetet i West Virginia och som publiceras i den medicinska tidskriften Sleep.

Men att sova mer än sju timmar ökar också risken för hjärtkärlsjukdomar.

Deltagare i studien som sov nio timmar eller mer löpte 1,5 gånger större risk att utveckla sjukdomar i hjärta och blodomlopp.

Jan-Erik Broman, chef för sömnutredningsmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, är inte förvånad över resultaten.

– Flera studier har visat att det är förenat med sämre hälsa att sova för lite, säger han till TT.

Men att sova för mycket, hur kan det vara farligt?

– Jag tror att det kanske inte är den långa sömnen i sig som är farlig, utan att den är ett tidigt tecken på någon annan sjuklighet. Det kan också vara så att man sover länge för att det är dålig kvalitet på sömnen.

Han tycker inte man ska vara rädd att sova för mycket.

– Sömnbehovet är individuellt och man ska också försöka sova ikapp när tillfälle ges om man under en tid sovit för lite.

Samma sak framgår av studien, att man har mycket att vinna på att ta igen förlorad sömn.

De vanligaste problemet Jan-Erik Broman kommer i kontakt med är sömnbrist, människor som har svårt att somna. I mindre utsträckning träffar han dem som upplever sig sova för mycket.

– Men om man plötsligt blir en långsovare eller blir sömnig på dagarna trots att man sover på nätterna, så ska man söka hjälp, säger han.

Många lider av sömnbrist på grund av att de inte har tid att sova, de söker i regel inte hjälp, men drabbas förstås av samma besvär som den som inte kan somna.

Om det handlar om enstaka nätter ska man inte bli förskräckt, för det kan i sin tur göra att man hamnar i en ond cirkel.

– Att tillfälligt ha sömnsvårigheter hör till det vanliga i livet, säger Jan-Erik Broman.

Han rekommenderar bland annat att man tar sig tid att varva ner på kvällen.

– Man kan behöva en lång nedvarvningsperiod, kanske två timmar. Det kan vara svårt, vi vill ju att allt ska gå så snabbt nu för tiden.

TT-AFP

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN