Efter all kritik: F-kassan får överdirektör

Av: Johanna Melén

Publicerad:
Uppdaterad:

Ska förbättra bemötandet och stärka rättssäkerheten

Försäkringskassan måste bli bättre på att bemöta människor.

Därför utser regeringen i dag Stig Orustfjord till ny överdirektör för myndigheten.

– Vi behöver förbättra bemötandet och stärka rättssäkerheten, säger Cristina Husmark Pehrsson, socialförsäkringsminister.

Stig Orustfjord.
Stig Orustfjord.

Kritiken mot Försäkringskassan har på senare år varit hård. Inte bara från enskilda människor utan också från bland annat justitieombudsmannen, JO.

Långa handläggningstider, sena utbetalningar och svårigheter att få kontakt får nu regeringen att agera. Sedan tidigare har man skjutit till 600 extra miljoner per år till myndigheten. I dag meddelade ansvarig minister Cristina Husmark Pehrsson (M) att även kassans ledning förstärks med en överdirektör - en återinsatt tjänst. Jobbet går till Stig Orustfjord, i dag länsöverdirektör i Stockholm, men med en lång bakgrund på Försäkringskassan.

Riktigt bemötande

– Det handlar om att människor får ett rätt och riktigt bemötande. Vi har tagit till oss av den kritik som har funnits i media och som kommit från JO och Riksrevisionen. Vår tro är att med en överdirektör får Försäkriingskassan en ytterligare resurs så att människor känner att de får det bemötande de har rätt att få, sa Husmark Pehrsson vid en pressträff i dag.

Hon betonade att utnämningen inte ska ses som någon kritik mot sittande generaldirektör, Adriana Lender.

– Absolut inte. Jag har stort förtroende för Adrina Lender, sa Husmark Pehrsson.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN