V och M sämst – på barnfrågor

Av: Carina Bergfeldt

Publicerad:
Uppdaterad:
Barnfokus Folkpartiet toppar BRIS lista över vilket parti som nämner orden ”barn” och ”barnperspektiv” mest.
Foto: Foto: NICLAS RYBERG
Barnfokus Folkpartiet toppar BRIS lista över vilket parti som nämner orden ”barn” och ”barnperspektiv” mest.

Antal gånger ordet ”Barnperspektiv” nämns i Moderaternas partiprogram?

Noll.

– Det visar en del om inställningen. De som inte kan rösta är inte prioriterade, säger BRIS presschef Cecilia Nauclér.

Foto: BRIS
Cecilia Nauclér, presschef på BRIS.

Hur mycket fokuserar partierna på barn och deras perspektiv?

Tja, inte så mycket alls, visar det sig.

”Vi bryr oss mindre och mindre”

Under tre veckor i maj och juni kunde barn och unga välja att svara på en webbenkät på BRIS.se om vilka frågor de tycker är viktiga inför valet år 2010. De fick också ställa egna frågor till politikerna och ge förslag på åtgärder.

Det visade sig att politikerna har en hel del att göra för att få de ungas förtroende.

”Jag vet att vad jag än skriver här, kommer politikerna inte ens tänka tanken om vad jag har att säga. Det är så här vi ungdomar ser på politik, för det är det vi har lärt oss. Så vi bryr oss mindre och mindre för varje år”, skriver en 14-årig flicka.

Nämns 7 000 gånger hos FP

BRIS valde i samma veva att göra en egen jämförelse av riksdagspartiernas hemsidor. Barn- och ungdomsfrågorna prioriterades mycket olika i partiprogrammen.

– Vi gjorde en egen undersökning, den är väl inte jättevetenskaplig, men det visar ändå hur partierna ser på barn och ungdomar och vad de betyder i frågorna, säger BRIS presschef Cecilia Nauclér.

Ordet ”barn” fanns med 7304 gånger, och ordet ”barnperspektiv” 381 gånger på Folkpartiets hemsida, medan ”barn” nämns 58 gånger, och ”barnperspektiv” 10 gånger på Vänsterpartiets hemsida. Hos Moderaterna nämndes ordet ”Barnperspektiv” noll gånger, enligt BRIS.

– Det som förvånade mig mest i vår undersökning var hur ofta som Folkpartiet nämnde barn. Det var positivt, säger Cecilia Nauclér.

På plats under Almedalsveckan

BRIS kommer att vara på plats på Gotland under Almedalsveckan och ska där låta alla riksdagspartier och deras ungdomsförbund få svara på barnens egna frågor.

– Det absolut viktigaste för oss är att vi ska börja fokusera på de som inte har en röst; barn som växer upp i familjer med missbruk, våld eller kriminalitet. Vi har så många utsatta barn i Sverige. Politikerna måste svara på hur vi ska hantera dem, säger Cecilia Nauclér.

Publicerad: