Över 110 000 bekräftat döda i Haiti

Publicerad:
Uppdaterad:

Över 110 000 människor har dött till följd av den stora jordbävningen i Haiti i förra vecka, meddelar inrikesdepartementet.

Enligt den geologiska institutionen US Geological Survey är skalvet i Haiti det dödligaste i regionens historia. Hittills har myndigheterna räknat till 111 499 omkomna, enligt rapporten på fredagen, och de beräknar att dödstalet stiger till över 200 000. Drygt 190 000 människor skadades samtidigt som mer än 600 000 blev hemlösa och bor i provisoriska tältläger.

Minskat tryck på flygplatsen

Fartyg har börjat kunna gå in i Port-au-Princes svårt skadade hamn, en viktig länk i landets räddningskedja. Därmed har möjligheterna ökat kraftigt att få in förnödenheter som mat och medicinsk utrustning. Samtidigt minskar det väldiga trafiktrycket på stadens flygplats, som skadades av skalvet, och den kan i stället användas till persontrafik.

Enligt amerikanska källor tog hamnen emot 250 containrar under torsdagen och fredagen.

De FN-ledda räddningslagen i Haiti letar nu allt mindre efter instängda människor i raserade hus och satsar i stället på humanitär hjälp åt de drabbade. Vissa räddningslag som är helt utmattade har börjat resa hem, uppger världsorganisationen.

Haitier började under fredagen bränna döda som ingen gjort anspråk på i en byggnad i Port-au-Princes innerstad.

84-åring grävdes ut

Fortfarande kommer rapporter om räddade människor, snart två veckor efter jordskalvet som nådde magnituden 7,0. Räddningsarbetare drog på fredagen ut en 22-årig man ur resterna av ett hus nära presidentresidenset i Port-au-Prince, uppgav israelisk militär som hjälper till i den skalvdrabbade staden. Mannen fördes till ett fältsjukhus som israelerna driver.

Tidigare på dagen lyckades vänner till en 84-årig kvinna gräva ut henne ur en ruinhög i huvudstaden, berättade hennes son.

TT-AFP

Publicerad: