Joy Rahman släppt ur häktet

avErik Nises

Är fortfarande misstänkt för att ha beställt ett mord

Joy Rahman har släppts ur häktet i Bangladesh.

Men han är fortfarande misstänkt för att ha beställt ett mord och får inte lämna landet.

Foto: Foto: ULF HÖJER
FÄNGslAD I ÅTTA ÅR 2002 frikändes Joy Rahman från ett mord i Sverige på en 72-årig kvinna. Sex år senare anklagades han för att ha beställt ett mord i Bangladesh.

Joy Rahman som har suttit häktad i Bangladesh i ett år och elva månader släpptes den 4 januari.

– De var tvungna att släppa mig. Det finns inga klara bevis och inga vittnen som säger att jag skulle vara inblandad i något mord, säger han till SvD.

Fick 10 miljoner

Men han är fortfarande misstänkt för anstiftan till mord och vapenbrott som han greps för 2008.

Joy Rahman satt under åtta år fängslad i Sverige för ett mord på en 72-årig kvinna som han 2002 frikändes för. Han fick tio miljoner kronor i skadestånd och en del av pengarna använde han för att starta en välgörenhetsorganisation i Bangladesh.

När kassören i organisationen hittades nedgrävd 2008 anklagades Rahman för att ha beställt mordet. Misstanken gäller även vapenbrott och innehav av porr och alkohol.

Erbjöds mutor

Det enda Rahman erkänner är innehav av ett par porrfilmer. Däremot säger han att polisen har erbjudit honom att bli fri till ett pris av 220 000 kronor.

– Men jag tänker inte ge dem en 25-öring i mutor, säger han.

Myndigheterna har tagit hans pass och han tillåts inte lämna landet. När hans fall ska prövas vet han inte.

Vill hem till sin fru

Enligt Amnesty har två av tre fängslade i landet inte fått någon rättegång och upp emot en miljon brottsmisstänkta väntar på juridisk prövning.

Rahman har krävt att Högsta domstolen i Dhaka ska underkänna misstankarna mot honom så att han kan åka hem till sin fru i Stockholm.