Äldre blir valets älsklingar

avJohanna Melén

Publicerad:
Uppdaterad:

Centerpartiet vill underlätta för pensionärerna

Det ska vara en pensionär i år.

Nu går även Centerpartiet till val med löften till landets äldre.

En del lånar man av allianskollegorna.

Foto: Ulf Höjer
Maud Olofsson.

Vare sig alliansen eller de rödgröna har ännu levererat sina valplattformar. Men redan nu står en sak klar: Landets pensionärer tillhör vinnarna efter den 19:e september.

Finansminister Anders Borg har öppnat för ytterligare skattesänkningar för pensionärer, KD-ledaren Göran Hägglund lovar de sjukaste äldre vip-status i vården och FP-ledaren Jan Björklund vill att gifta eller sammanboende par ska få leva tillsammans även på ålderns höst. De rödgröna har kommit med liknande löften.

Utvidgat Rut för de över 75

Och när Centerpartiet presenterade sitt valmanifest i dag var det med ett fyrapunktsprogram för landets äldre. Valfrihet var den röda tråden.

Centerpartiet vill utvidga avdraget för hushållsnära tjänster, Rut, för alla över 75 år. 75 procents skattereduktion i stället för 50 procent av tjänstens kostnad ska gälla för dem. En service som skulle leda till större trygghet i hemmet och få fler gamla att bo hemma längre, menade Maud Olofsson.

Partiet vill även att Lagen om valfrihetssystem, LOV, ska bli obligatorisk i hela landet. I dag är det bara 45 av landets kommuner som infört fria val i äldre- och handikappomsorgen.

Underlätta för extraknäck

Ett förslag har partiet tagit från Folkpartiet: Att ge de äldre rätt att välja sin mat själv. Centerpartiet har döpt det till "fritt matval för äldre" medan Folkpartiets förslag kallas "välja-matgaranti". I stället för en färdigbestämd meny från hemtjänsten ska de äldre få välja innehållet i matlådan själv.

Maud Olofsson vill även ge alla nyblivna pensionärer en F-skattesedel. Det skulle underlätta för äldre som vill fortsätta jobba att ta ett extraknäck på några timmar.

– Nämen anställ mig! Jag kan jobba några timmar, sa Maud Olofsson när hon beskrev tanken bakom förslaget.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2010