Tonvis med mat slängs varje år

avLouise Lundström

Kunderna kräver nya varor och fyllda hyllor

Svenska matbutiker slänger tonvis med kött, frukt och grönt varje år.

Att kunderna kräver välfyllda hyllor och att handlarna inte vill rea ut mat med kort bäst föredatum är två kända orsaker.

Men nu ska en stor kartläggning av orsakerna till matsvinnet göras.

Under en veckas tid genomförde studenter vid Sveriges lantbruksuniversitet tre butiker på uppdrag av Konsumentföreningen Stockholm. Den visade att det bara inom Coop Forum och Coop Konsum slängs omkring 1 200 ton kött varje år.

Osäljbara varor slängs

När Svenska Dagbladet besöker Coop Konsum Farsta Strand blir de visade tunnor som är överfyllda med grönsaker som räknas som osäljbara.

Enligt butikschefen, Peter Norell, är man tvungen att slänga mat som inte är ny och fräsch för att hålla kunderna nöjda. Han säger att välfyllda hyllor och bra bäst föredatum är ett måste för att inte konsumenterna ska byta butik.

Och för att hålla butiken välfylld behövs mer varor än vad som egentligen säljs, annars skulle handlaren bara kunna lägga fram lite frukt och grönt åt gången för att inte riskera att det blir gammalt.

Stor kartläggning

Nu finansierar Nordiska ministerrådet en stor kartläggning av orsakerna till matsvinnet i butiker och hos grossister i Norden.

– Vi vill få en bild av problemet och förslag på styrmedel, säger Sanna Due, handläggare på Naturvårdsverket till Svenska Dagbladet.

En av de redan kända orsakerna bakom att så mycket mat slängs är att det är svårt för inköparna att förutse hur mycket kunderna kommer att handla. Då beställer man hellre in för mycket än att man riskerar att det tar slut, då kanske kunderna byter butik.

Tillåtet att skänka mat

Många butiker tvekar inför att rea ut varor som snart passerar utgångsdatumet. Enligt Svenska Dagbladet är flera handlare rädda för att det ska pressa priser på andra varor också, och för att det skulle försämra kundernas intryck av butiken.

Att skänka bort varor som har passerat bäst föredatum är tillåtet enligt Livsmedelsverket, men datumet för sista förbrukningsdag får inte ha passerat.