Signalerna Säpo borde märkt

Foto: ”det är tråkigt” Säpo bevakade inte Taimour Abdulwahab – trots att han var uttalat extremistisk. Säpochefen Anders Danielsson ser inte attacken på Drottninggatan som ett misslyckande. ”Ingen kan förutse ett terrorbrott”, säger han. Även Säpos Anders Thornberg mötte pressen i går.
NYHETER

Spred islamistiska åsikter på internet

Via sin Facebooksida listar han bland annat al Qaida-ideologen Sheikh Abu Muhammad al Maqdisi som en favorit. Han sprider även radikala åsikter, uttrycker förakt för shiamuslimer och länkar till våldsamma filmer från strider i Irak och Afghanistan.

Åkte till Mellanöstern för Jihad

Taimour Abdulwahab besökte nyligen Mellanöstern, förmodligen Jordanien. I ljudupptagningen som mejlades till Säkerhetspolisen strax före attentatet berättar han att han var där för Jihad – det heliga kriget.

Byggde bomber

28-åringen har köpt material och ingredienser samt skaffat sig kunskap för att kunna bygga bomber utan att upptäckas. Intill kroppen hittade polisens bombgrupp, enligt uppgift, sex rörbomber samt en väska innehållande spik och ett ämne som misstänks vara sprängmedel. I handen höll han en detonator.

Bodde i ”terrorismens näste”

Under flera år levde och studerade Taimour Abdulwahab i Luton, England. Staden beskrivs som ”terrorismens näste”. Här rekryterar al Qaida nya medlemmar som utbildas på plats och skickas på träningsläger till bland annat Pakistan. När tunnelbanan i London utsattes för en terrorattack 2005 steg de fem attentatsmännen på tåget i Luton.

Den misstänkte terroristen Taimour Abdulwahab, 28, var en tickande bomb. Men trots flera varningsklockor misslyckades Säpo med att identifiera honom. Här är fyra tecken på extremism som Säkerhetspolisen missade.