Håller koll på väderkaoset

Foto: VARNAR – OCH VARNAR Meteorologerna Madeleine Månsson, Gunilla Grafström och Lisa Frost jobbar febrilt i det som är hjärtat på SMHI – kontrollrummet där väderläget övervakas dygnet runt.
NYHETER

NORRKÖPING. Klockan är 12.15 när Gunilla Grafström och hennes kollegor skickar ut en klass 1-varning från SMHI:s kontrollrum.

Det ska inte bli den sista.

– Det har varit väldigt körigt de senaste veckorna, säger hon.

Medan det tyska ovädret obarmhärtigt tuggar sig upp genom Skåne besöker Aftonbladet BPM, ”basproduktion meteorologi”, på SMHI i Norrköping.

Namnet låter trist, men avdelningen är själva hjärtat hos SMHI: ett kontrollrum där meteorologer övervakar väderläget minut för minut, dygnet runt.

På väggen intill kontrollbordet sitter prognoser för tio dagar framåt. På datorskärmarna flimrar satellitbilder och kartor för lufttemperatur, molnhöjd och regnområden.

Larm om snöhalka

Det senaste dygnet har flera larm utfärdats, bland annat en klass 2-varning för översvämning i Alsterån i Småland, en kulingvarning på Östersjön och en klass 1-varning för snöhalka i Skåne.

Meteorolog Gunilla Grafström har arbetat på enheten sedan 1984:

– Det är alltid svåra beslut om man ska utfärda varning, och vilken nivå man ska lägga sig på, säger hon.

– Om vi inte är på plats här så har någon av oss alltid jour, ifall något händer. Vi får ofta svara på frågor från exempelvis räddningstjänsten i samband med olyckshändelser, säger Gunilla Grafström.

Heta frågan: En vit jul?

Satelliterna är i dag SMHI:s viktigaste tekniska hjälpmedel, och it-avdelningen är den största avdelningen: Där jobbar tre gånger fler än de som gör prognoser.

Det råder ett koncentrerat lugn i BPM-rummet, men betydligt intensivare är medieavdelningen, där Lisa Frost och hennes kollegor svarar på frågor från nyhetsredaktioner – telefonerna ringer i ett.

Vanligaste frågan så här års?

– Blir det en vit jul i år?

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder