Förståndshandikappad flicka utnyttjades av flera män

avLinda Hjertén

I dag föll domen – huvudmannen får ett års fängelse för grovt koppleri

En efter en sexutnyttjade männen en 14-årig förståndshandikappad flicka.

Nu har domen fallit i det uppmärksammade kopplerimålet.

Huvudmannen får ett års fängelse för grovt koppleri och för flera män ogillas åtalet.

– Jag känner spontant att jag kommer att överklaga, säger kammaråklagare Ulrika Rogland.

Tio män i åldrarna 17 till 67 år åtalades för människohandel, grovt koppleri och grov våldtäkt av barn.

Längst straff, åtta års fängelse, yrkade kammaråklagare Ulrika Rogland för en 35-årig man som åtalats för att ha utnyttjat flickan och sålt henne till andra.

Men i dag när domen föll blev straffen blev betydligt lägre än åklagaren hoppats i den uppmärksammade kopplerirättegången.

Kommer överklaga

Huvudmannen, en 18-åring, får ett års fängelse för grovt koppleri. En annan man, en 35-åring, får tre och ett halvt års fängelse för våldtäkt mot barn samt grovt koppleri. En 51-årig man döms till två års fängelse för grov våldtäkt mot barn. 35-åringen och 51-åringen döms också till utvisning ur Sverige efter avtjänat straff. De får inte återvända hit förrän om tio år.

Men för fem män ogillas åtalet helt.

– Tingsrätten har gjort en annan bedömning och rubricerat det annorlunda. Jag tycker det är konstigt att de inte anser att de tycker det fanns anledning att tro att hon var under 15 år till exempel och jag tycker det är märkligt att de inte anser att 35-åringen gjort sig skyldig till grov , säger Ulrika Rogland till Aftonbladet.

Hon säger spontant att hon kommer att överklaga domen.

Toalett och spelklubb

Enligt Ulrika Rogland utnyttjades den 14-åriga förståndshandikappade flickan gång på gång under ett dygn i mars, då hon rymt till Malmö från ett fosterhem. Övergreppen ska ha skett på en offentlig toalett i Rosengårds centrum, i en lägenhet i området och på en spelklubb i en annan del av Malmö.

Rogland hävdar att flickan, som har en mental ålder på nio år, var i ett hjälplöst tillstånd. Hon gavs droger och alkohol och hölls under bevakning av männen. Rogland menar att flickan må ha en 14-årings utseende, men intellektuellt är betydligt yngre.

– Man märker direkt att det är ett litet barn man har att göra med, har Rogland tidigare sagt.

Den 14-åriga flickan tilldöms ersättning på sammanlagt 200 000 kronor. Tingsrätten skriver att hon utsatts för ett "cyniskt utnyttjande".

Hot och trakasserier

Rättegången i Malmö tingsrätt har kantats av kalabalik. Bland annat har åklagaren och en polisutredare hotats. Den första domaren, Monica Nebelius, lämnade uppdraget sedan hon och hennes anhöriga utsatts för hot. Även den nya domaren Björn Hansson har utsatts för hot.

– Det har varit ett speciellt mål men det här är mitt ärende och mitt mål och jag tvekar inte att ta mig an en eventuell hovrättsförhandling, säger Ulrika Rogland.