Dawit Isaak – fånge nummer 36

Ex-fångvaktaren: Han bär handfängsel dygnet runt

För första gången på flera år kommer nya uppgifter om svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, som sitter fängslad i Eritrea.

Enligt ett vittne lever han under svåra umbäranden i ett av landets säkerhetsfängelser.

Isaak ska bo i en cell om tolv kvadratmeter. Han har rakat huvud och tunn kropp. Han tvingas bära handfängsel dygnet runt. Fängelset har tre avdelningar, och Isaak sitter på avdelning ett som fånge nummer 36.

Förhållandena är mycket svåra för fångarna och ingen tilltalas med namn, bara nummer.

Uppgifter från fångvaktaren

Beskrivningen av hur Isaak och andra fångar behandlas kommer från en av hans tidigare fångvaktare på säkerhetsfängelset Eiraeiro, rapporterar flera medier.

Uppgifterna återges av den Stockholmsbaserade eritreanska journalisten Mehari Abraham, som träffade fångvaktaren redan förra året.

– Jag fick uppgifterna sista november men har varit tvungen att hålla dem hemliga. Det är sorgliga och sadistiska historier och mycket handlar om personer jag känner väl, säger Abraham till DN.se.

Brodern tror det stämmer

Den 37-årige fångvaktaren flydde Eritrea hösten 2009 och ska nu befinna sig i Etiopien. En intervju sändes också med honom i satellitradio över Eritrea i måndags.

Även om uppgifterna är svårkontrollerade, avvisas de inte av insatta i historien.

– Jag kan bara utgå från att de stämmer. Bland annat för att för att det inte bara är min brors situation som nämns, utan flera andra, säger Dawit Isaaks bror, Esayas Isaak, till TT.

TT

Publisert: