Nyheter

Sahlin segrar

Av: 

Eva Buskas

NYHETER

Om ungdomarna själva får välja

De rödgröna vinner slaget om förstagångsväljarna.

För Lana Amen, 18, är det jobbfrågan som avgör.

– Om jag inte ens kan skaffa helgjobb nu, hur ska jag då kunna fixa något sedan, säger hon.

Alliansen lyckas inte nå de unga väljarna. Regeringspartierna får bara 35 procent bland förstagångsväljarna jämfört med 53 för de rödgröna i en ny mätning gjord av Novus opinion för Aftonbladet och Tv4. Starkast bland de unga väljarna, jämfört med väljarkåren i övrigt, är Miljöpartiet och Piratpartiet. På frågan ”Hur skulle du rösta om det var val i dag” svarar 17 procent av de 761 tillfrågade MP och 6 procent PP.

– Miljöpartiet har moderniserat sin profil och har ett väldigt populärt språkrör i Maria Wetterstrand. Det är dessutom det parti som äger klimatfrågan som är väldigt viktig för unga väljare, säger David Ahlin, opinionsanalytiker på Novus.

”Ett hett ämne”

För Lana Amen, 18, är det jobbfrågan som avgör vilket parti hon lägger sin allra första röst på. Just nu lutar det åt S eller V.

– Socialdemokraterna har lite mer om jobben och så. Det är ett hett ämne. Det känns som att man kommer att plugga i evigheter och sen ändå kommer stå där utan någonting, säger hon.

Billig kollektivtrafik och bra studentpolitik står också högt på priolistan när hon och hennes kompisar ska välja parti.

– Man vill veta att man kommer in på utbildningen, att man har någonstans att bo och att det är ett tryggt ställe, säger Albana Rama.

Men partierna har svårt att engagera de unga. Lana, Albana och kompisen Aida Corbic sågar både partiernas bokbord på skolorna och torgmöten på stan.

– De lockar med fel saker. Är det något som är värt att lyssna på stannar man ju till, men det kommer aldrig något, säger Lana.

Otydlig bild av partiet

Både Centerpartiet och Kristdemokraterna hamnar utanför riksdagen om förstagångsväljarna får bestämma. Centerpartiets satsningar på klimat- och företagarfrågor har inte gått hem, enligt David Ahlin.

– Miljöpolitiken och företagens villkor är mer framträdande i dag, och regionalpolitiken är mindre framträdande. Men någon framgång bland unga väljare har den förnyelsen inte lett till. Problemet för Centerpartiet är att detta inte är någon unik profil. Centern äger i dag ingen betydelsefull fråga och det gör bilden av partiet otydlig.

Novus har gjort undersökningen per telefon mellan 5 januari och 15 mars 2010. Förstagångsväljarna utgör 761 personer av 10 000 intervjuade.

Se mer i TV4:s Nyheterna, i kväll klockan 19.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert: