Nyheter

Tvingas isär – efter 63 år

Av: 

Mikael Hellmyrs

NYHETER

Arne, 94, och Gunnel, 86, får skilda boenden: Det svider i mitt hjärta

Arne, 94, håller Gunnel, 86, försiktigt i handen och berättar att de fortfarande är nykära.

Efter 63 år har paret Kojefors bara en önskan: att få tillbringa de sista åren tillsammans.

Men byråkratin säger nej.

Två kattavlor hänger inne på rummet vid korttidsboendet Trumslagargården i Eskilstuna. I fåtöljen sitter svårt demenssjuka Gunnel Kojefors nedsjunken. Hennes ögon fylls med tårar.

– Jag vill inte vara utan min Arne.

Går inte att bo hemma

I mars kollapsade Gunnel, för fjärde gången på kort tid, i parets gemensamma lägenhet och fördes till akuten. Då insåg familjen att det var dags att försöka hitta ett gemensamt vårdboende där paret kan få hjälp dygnet runt.

För snart 94-årige Arne var det smärtsamt att inse att han inte längre orkade ta hand om frugan. Hemtjänstens dagliga besök räckte inte längre.

– Jag är ingen yngling och behöver en vårdplats där jag kan bo med Gunnel. Det går tyvärr inte att bo hemma längre.

Skulle få varsin bostad

Men kommunen nekar paret möjligheten att bo tillsammans.

– Beskedet vi får är att det inte finns några äldreboenden här i Eskilstuna eller Köping där mamma och pappa kan leva tillsammans och få tillgång till den vård de båda behöver i samma lägenhet, säger dottern Ann-Christin.

– Tydligen kan vi få varsin bostad, så att vi kan besöka varandra dagligen. Men det är inte samma sak som att leva ihop. Det borde vara en mänsklig rättighet att ett par får bo tillsammans så länge det finns möjlighet, säger Arne.

Vid flera tillfällen på senare tid har åldringar nekats gemensamt vårdboende. Motiveringen har varit att den ena parten ansetts frisk nog att klara sig med enbart hemhjälp. Familjen Kojefors anklagar inte kommunen – men däremot Sveriges ledande politiker.

Ministern: Ovärdigt

När Aftonbladet kontaktar äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (KD) lovar hon att ta tag i problemet.

– Den senaste tiden har vi sett alltför många fall där par som levt tillsammans många år skiljs åt för de har olika vårdbehov. Om båda vill bo tillsammans är det ovärdigt, säger Maria Larsson.

– Jag är beredd att titta på en lag som tvingar kommunerna att garantera att man får fortsätta bo ihop.

Men Arne och Gunnel Kojefors får fortsätta att leva i ovisshet.

– Gunnel brukar gråta när jag går hem ensam från boendet. Efter 63 fina år tillsammans svider det i mitt hjärta, säger Arne.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – köp nu!

Cervera

Publisert: