En olöst våldtäkt varje dag i 10 år

Av: Carina Bergfeldt

Publicerad:
Uppdaterad:

Dystra siffror för utomhusvåldtäkter i Sverige

Att kalla det ett polisiärt misslyckande är en underdrift.

De senaste tio åren har en utomhusvåldtäkt om dagen, med okänd gärningsman, förblivit olöst.

– Det ser så illa ut tyvärr, säger Niklas Långström, professor och sexbrottsforskare vid Karolinska institutet och kriminalvården.

Av våldtäkterna förblir i snitt en om dagen olösta, enligt statistiken.
Foto: peter widing/arkiv.
Av våldtäkterna förblir i snitt en om dagen olösta, enligt statistiken.

Tre kvinnor överfölls i går av okända män.

Alla befann de sig ute och var på väg hem, eller bara ute en kort sväng med hunden. Två av dem klarade sig undan med blotta förskräckelsen. En utsattes enligt polisanmälan för våldtäkt av tre olika män.

– Det är komplicerat. Det är naturligtvis kvinnors mänskliga rättighet att röra sig ute ensamma, men riskerna för övergrepp blir samtidigt större, säger Niklas Långström, professor och sexbrottsforskare vid Karolinska institutet och kriminalvården.

Dubbelt antal anmälningar

Antalet anmälda fullbordade utomhusvåldtäkter med okänd gärningsman har fördubblats under de senaste tio åren, från 361 stycken år 1999 till 966 stycken år 2009.

– Men att antalet anmälningar mer än fördubblats betyder inte självklart att antalet våldtäkter ökat lika mycket. Människor är mer benägna att anmäla nu, vilket är bra, eftersom de övergrepp som anmäls bara är toppen av ett isberg. Unga kvinnor idag är troligen mindre benägna att tycka att en våldtäkt var deras eget fel eftersom de till exempel flörtade med killen innan, säger Niklas Långström.

En olöst – varje dag

Av våldtäkterna förblir i snitt en om dagen olösta, visar en granskning som Kriminalkanalen gjorde förra året.

– Det ser så illa ut tyvärr. Det tråkiga med att vi rör oss mer ute i samhället, ofta med alkoholpåverkan, är att möjligheten för förövare att hitta offer ökar, säger Niklas Långström.

Publicerad: