– Linda en kompis jag träffade genom vänner

NYHETER

Läs dagens vittnesförhör i rättegången mot Mats Alm

FALUN. Det var den sjunde dagen i mordrättegången mot Mats Alm.

Morgonen i Falu tingsrätt inleddes med att den vän som Mats påstår att Linda skulle träffa den sista kvällen i livet hörs.

Men själv säger han att han aldrig träffade henne.

Foto: Mats Alm.

Här kan du läsa dagens rapportering från rättegången - minut för minut:

09.31 Nu inleds förhandlingen. I dag är Mats Alms föräldrar och en av hans systrar på plats. Från Linda Chens familj är en av bröderna på plats. Dagen kommer att inledas med att en av hennes vänner hörs.

9.34 Lindas vän hörs via tolk. Mats Alm har tidigare sagt att det var just därför som han inte ville följa med ut den där kvällen och träffa vännen. Han ville att Linda skulle få prata kinesiska med sin vän utan att behöva översätta för honom.

Förra veckan berättade Mats försvarare Peter Althin att Mats Alm inte haft besök av sin familj i häktet under många, många veckor. Skälet är att han själv sagt nej till besök.

– Han tycker att familjen behandlats så illa som det är och vill inte att de ska utsättas för mer, var Althins förklaring.

Mats familj fortsätter trots det att ståndaktigt närvara och stötta sonen under varje rättegångsdag.

09.45 Linda Chens vän berättar att han och Linda lärde känna varandra när han flyttade till Falun.

Han säger att han inte umgicks så mycket med Linda utan att han träffade henne i grupp eller med någon man till.

– Ibland blev jag bjuden hem till henne och Mats men jag brukade tacka nej. Jag hade inte lust med det. Jag hade bara varit där en gång.

09.50 Vännen säger att han och Linda började umgås allt mindre när hon träffade Mats. Men det var inte bara därför.

Det var också på grund av Lindas humör, säger han.

– Det berodde också på att hon hade hett temperament och kunde brusa upp utan anledning.

– Hon tyckte om att bestämma. Om hon tyckte att det fanns något man borde göra som man inte gjorde kunde hon bli arg.

10.02 Även Linda Chens storebror är på plats i rättssalen men inte hennes mamma. Från media är intresset begränsat men en hel del åhörare är på plats i tingssal fyra.

Lindas vän säger att han träffat Mats Alm några gånger på Lindas arbetsplats. De pratade aldrig riktigt med varandra, utbytte mest standardfraser, men det fanns ingen osämja dem emellan. De kände bara inte varandra.

Vännen och Lindas kontakt var högst sporadisk under 2009 och sista gången han träffade Linda var någon gång i början av juni tror han. Inte hennes sista kväll i livet som Mats Alm menar.

10.09 När vännen träffade Linda, 32, sista gången pratade hon om det stundande bröllopet med Mats.

– Hon pratade om att hon skulle gifta sig med Mats och att hon ville skaffa sig en dotter. Jag hade fått en inbjudan till bröllopet. Jag sa att jag inte skulle ha tid att komma.

Åklagaren: Men var hon inte en vän vars bröllop du ville ta ledigt för att gå på?

– Hon var bara en vanlig kompis som jag träffade genom andra vänner, så nej.

10.14 Kvällen den 1 augusti då Linda försvann var vännen hemma.

– Jag var hemma och spelade dataspel. Jag pratade med en kompis på kvällen. Vi sa att vi skulle fiska nästa dag.

Dagen därpå, vid elvatiden, gav de sig mycket riktigt ut och fiskade.

– Mats ringde mig och frågade om jag hade sett Linda. Han berättade att hon var försvunnen. Jag tyckte det var konstigt att han ringde mig eftersom Linda inte hade hört av sig till mig.

– Han frågade om jag hade sett henne och jag sa nej.

Åklagaren: Tyckte du inte att det var konstigt att han ringde just dig?

– Jo, det var konstigt men jag tänkte på det först efteråt.

10.19 Åklagaren frågar vännen om han upplever att Linda på något sätt kände sig rädd eller hotad på slutet.

– Nej, hon var alltid glad. Hon var modig. Modigast av alla.

Åklagaren: Du hade alltså inte stämt träff med henne den kvällen?

– Nej. Aldrig.

Åklagaren. Hur lät Mats på rösten när han ringde dig den 2 augusti?

– Det lade jag nog inte märke till. Han pratade lite fort kanske.

10.34 Nu är det Mats Alms advokat Peter Althins tur att ställa frågor. Han vill veta om vännen tyckte att Linda Chen och Mats Alm verkade kära i varandra.

– De verkade ha ett bra förhållande eftersom Mats hämtade henne på jobbet. Jag kunde bara se dem en kort stund, jag kan inte säga om de var kära, säger vännen.

Althin läser upp vad vännen sagt i förhör, där han var mer detaljerad.

"De verkade så kära, för de gånger som de träffades och Mats var med, pussades de och kramades de hela tiden."

I samma förhör sa vännen att Linda verkade ha det bra ställt ekonomiskt.

– Jo, det har jag sagt. Hon brukade köpa dyra skor, säger vännen i dag.

10.54 Förhöret med vännen avslutas och rätten tar en kort paus.

11.09 Nu återupptas förhandlingen igen. Vittnet som nu kallas är Mats Alms förre chef, rektorn på skolan där han jobbade.

11.12 Mats Alm började på skolan som spanskavikarie våren 2009. Det utmynnade i ett terminsvikariat, halvtid, som startade i augusti, samtidigt som Linda Chen försvann.

– Genom tidningsuppgifter strax innan skolstart förstod jag att det var Mats, den lärare som jag anställt inför hösten, vars sambo hade försvunnit. Jag hoppades att det inte skulle påverka situationen. En viss oro fanns ju så klart att när vi precis hade fått tag i en spansklärare skulle bli av med den, säger rektorn.

11.16 Den 10 augusti började lärarna att jobba inför höstterminen. Mats Alm dök upp som planerat.

– Vi träffades i korridoren utanför salen. Men vi kom fram till att det inte var läge att han skulle vara med under planeringen utan att han hade annat att jobba med. Han var upprörd och skärrad inför den situation som var. Han hade veckan innan jobbat med att leta efter Linda och han var stressad. Den där planeringsdagen i skolan var inte det viktigaste för honom just då, säger rektorn.

Mats fick tillåtelse att börja jobba några dagar senare.

11.21 Något som åklagarsidan vid flera tillfällen tagit upp är det faktum att Mats Alm aldrig hade begärt ledigt för att åka på sin bröllopsresa. Själv har Mats sagt att han inte gjorde det för att Linda sa åt honom att det var bättre att sjukskriva sig än att be om ledigt direkt från ett nytt jobb. Åklagarna har antytt att det kanske var för att han aldrig hade tänkt att åka på en bröllopsresa.

Rektorn kan bara bekräfta att Alm aldrig bad om ledigt.

– Vi har aldrig diskuterat något kring någon bröllopsresa, säger han.

För övrigt fungerade Mats fint som lärare under den tid han hann jobba säger rektorn.

– Mats Alm har gjort en normal lärargärning. Han har fungerat bra. Jag kan inte påstå att han har varit instabil.

– Jag tycker att Mats fullföljde sitt åtagande som lärare på ett förvånansvärt bra sätt trots det som hänt. Under den press han var utsatt för var man närmast förskräckt att han kunde fungera så bra.

11.26 Rektorn menar att Mats Alm nästan var för normal i allt det galna som hände runt omkring honom, med Lindas försvinnande, sökandet efter henne och medias intresse.

– I den situationen kan man vara förskräckt över att han var så normal i situationen.

11.28 Rektorn beskriver en dag i fikarummet på skolan, den 14 september, då personalen och Mats Alm satt och diskuterade en artikel där Leif GW Persson uttalat sig om Mats Alms skuld. En artikel som kommit att bli mycket omdiskuterad eftersom Mats Alm försvann kort efter att den publicerats.

– Jag frågade hur det känns att bli nagelfaren så.

Åklagaren: Vad sa Mats då?

– Det var besvärligt att man kunde hoppa på en människa så. Jag minns inte om Mats sa det eller om vi diskuterade det allihop.

– Det var en stressande och prekär situation sa Mats. Han kanske inte sa det i den ordalydelsen men ungefär. Han kände det som kränkande och besvärande.

11.38 Samtalet i fikarummet varade i en dryg kvart.

– Det syntes inte mycket utåt på honom. Han skötte sitt skoljobb på ett sätt så man inte kunde se på honom att han varit med om det han varit med om, säger rektorn.

Peter Althin tar över utfrågningen av Mats Alms tidigare chef. Han vill veta om Mats Alm någonsin nämnde att han och Linda skulle gifta sig.

– Ja, i juli 2009 berättade han att han skulle gifta sig. Han verkade både glad och lycklig när han sa det.

11.55 Ännu en före detta arbetskamrat till Mats Alm ska nu höras.

Själv ser han helt oberörd ut vem som än passerar in och ut genom den tunga dörren till tingssal fyra, men det märks att alla vittnen är pressade och tagna av stundens allvar.

Det kan inte vara lätt att behöva vittna om något som hänt för ett halvår sedan och om en person som, i de här arbetskamraternas fall, de känt under så kort tid.

11.59 Arbetskamraten berättar om sista dagen hon träffade Mats. Det var i skolan, på tisdagen innan han försvann.

– Sista gången jag träffade Mats åt vi lunch tillsammans. Vi satt bredvid varandra. Han sa att han inte sovit så bra de senaste dagarna.

Kollegan säger att hon inte pratade så mycket med Mats om Lindas försvinnande.

– Men jag minns att han vid ett tillfälle sa att Lindas mamma försökte smutskasta Linda, att hon utmålade henne som en dålig flicka. Hon skulle ha gjort det via internet eller något. Jag vet inte hur vi kom in på det, säger arbetskamraten.

För övrigt var han en bra kollega säger hon.

– Han var positiv och glad. Om jag inte hade vetat att Linda var borta hade jag nog inte förstått.

12.12 Arbetskamraten säger att hon diskuterat Mats uppträdande med sin make när hon kommit hem från skolan om kvällarna. Hon tycktde det var märkligt att Mats Alm kunde jobba och uppträda så oberörd på arbetsplatsen när Linda Chen var spårlöst borta.

– Om det skulle hända min man något är det inte säkert att jag skulle klara av att gå till jobbet. Jag skulle nog inte fixa det, säger hon.

12.20 Det åklagarna troligtvis försöker visa på är att Mats Alm var ovanligt samlad trots att hans sambo var försvunnen men att hans beteende blev märkbart förändrat efter polisprofessorn Leif GW Perssons uttalande om att Alm var skyldig, att han snart skulle få besök av polisen och att "en oskyldig är totalt jävla ointresserad av att sitta i tv och lipa".

Strax därefter försvann Mats Alm. Han själv påstår att han blev kidnappad.

Men arbetskamraternas minnesbilder är i dag ganska dåliga och deras förhör ger inte lika mycket som åklagarna nog hoppats.

– Jag tyckte nog inte det var så konstigt att vara spänd om ens sambo var borta, säger arbetskamraten nu.

12.30 Men samtliga arbetskamrater som hörts i dag verkar eniga om en sak – att Mats Alm var ovanligt eller "märkligt" samlad på arbetsplatsen trots allt som pågick i hans privatliv.

Inne i tingssalen är det helt tyst. Mats Alm viskar i dag ofta med sin advokat, något han inte brukar göra med samma intensitet. Han stryker om och om luggen ur ögonen.

12.43 Strax innan det att Mats Alm själv försvann cirkulerade envisa rykten på skolan där han jobbade. De gjorde gällande att han skulle ha skaffat sig en ny flickvän.

Vem hon var sa ryktena ingenting om, men de ska ha startat bland eleverna enligt lärarkollegorna.

Ingen av de kollegor som i dag hörts säger att de alls trodde på ryktena om en ny flickvän.

– Jag sa när jag hörde det att nej det stämmer inte för han bär förlovningsringen runt halsen, säger kollegan som nu hörs.

Ingen av de arbetskamrater som i dag har hörts frågade heller någonsin Mats om ryktet om en ny flickvän var sant.

12.55 Nu bryter rätten för lunchpaus. Förhandlingen återupptas klockan 14.25.

14.26 Lunchpausen är över och förhandlingarna börjar igen i Falu tingsrätt.

14.28 Efter den utdragna förmiddagen, som tog mycket längre tid än beräknat, har publiken på åhörarläktaren tunnats ut. Sex vittnen till ska höras nu på eftermiddagen och den person som nu ska vittna är en kvinna som jobbar på den pizzeria där Mats Alm köpte pizza kvällen den 15 september, kvällen han säger att han kidnappades.

14.32 Kvinnan som jobbar på pizzerian berättar att Mats Alm köpte mat hos henne vid fyra- femtiden den dagen.

– Han kom in och beställde maten. Han skulle betala och drog kortet och ger till honom. Jag fick säga åt honom att skriva under. Jag brukar inte titta när de skriver under men nu tittade jag för att jag hade varit tvungen att påminna honom.

Kvinnan lade märke till att Alm såg trött ut.

– Han såg hängig ut.

Hon tänkte inte mer på saken tills polisen senare kom och frågade om Alm.

14.49 Den man som nu sitter i vittnesbåset är en man som bott granne med Linda Chen och Mats Alm.

Men trots att han bott i porten bredvid kan han aldrig minnas att han någonsin sett dem.

Mannen är kallad för att han under våren 2009 hörde ett bråk i Linda Chens lägenhet.

– Det regnade grejer ner på min altan från hennes lägenhet, säger han.

14.53 Just nu pågår en omständlig och lång diskussion mellan åklagaren och grannen vad han sagt och inte sagt vid det förhör som hölls med honom i september i fjol.

Grannen kom den 15 september hem från sitt lantställe, samma dag som Mats Alm säger att han kidnappades, och åklagaren vill väl med grannens vittnesmål visa att Alm inte alls kidnappades.

Men grannen känner sig felciterad från polisförhören och dagens förhör i rättssalen har istället utmynnat i någon slags diskussion om när han minns bäst – då eller nu.

Advokat Peter Althin har säckat ihop på sin stol, åhörarna skruvar på sig på sina stolar och Mats Alm stirrar ointresserat ut i luften.

15.08 Grannen och åklagare Ulrica Selderman har nu i alla fall enats om att den tid som han var ute på gården, när det nu kan ha varit på kvällen, så såg han i alla fall inget misstänkt. Inga konstiga bilar eller misstänkta män.

– Nej ingenting, säger han.

Nästa vittne är ytterligare en granne till Linda Chen och Mats Alm.

Dagen den 15 september då Mats säger att han kidnappades var denna granne hemma från jobbet i förkylning.

15.19 Grannen låg hemma hela dagen och han hörde ingenting den dagen eller kvällen från garaget som han bor ovanpå.

I tidigare förhör har han sagt att han borde ha hört om någon kidnappats under honom.

I dag är han inte lika säker.

– Ja, om det hade förts liv så hade jag kanske hört det. Annars inte, säger han.

16.22 På grund av tekniska problem kan ett av dagens vittnen inte höras. Det är en av polisens tekniker som skulle visa Mats Alms internettrafik på Mats dator dagarna då han själv säger att han var kidnappad som nu får skjutas upp till en annan dag för att datorn inte går att koppla upp i salen.

Istället kommer nu en annan polistekniker att höras om den kamera som hittades i Mats Alms föräldrars pannrum. Kameran innehöll bland annat bilder på Mats Alm tagna på Mats i Stockholm under de dagar så han säger att han låg bakbunden i en bagagelucka.

16.24 Kameran hittades tillsammans med Mats Alms dator. Det var Mats pappa som hittade föremålen gömd i ett skåp i pannrummet i Mats föräldrahem.

Mats har inte kunnat förklara hur sakerna hamnat där.

Han kan heller inte förklara hur någon, som av allt att döma är han själv, varit inne och surfat på privata sidor på datorns internet de dagar då han sagt att han varit kidnappad. Han kan heller inte förstå hur bilder på honom själv tagna de dagarna under 16-19 september hamnat på kameran.

– Jag vet inte. Jag kan inte säga om personen på bilden är jag. Kanske är det någon som håller upp mig framför kameran har han tidigare sagt.

Den tekniker som nu hörs fick i uppgift att kontrollera kameran.

– Datumet på kameran var rätt inställt. Klockan i kameran stämde till exempel överens med klockan på en kyrka på en av bilderna, säger han.

16.41 På en bild som hittades i kameran där Mats Alm står i Kungsträdgården i Stockholm har teknikern skrivit en notering att Mats tagit bilden på sig själv.

Peter Althin frågar hur teknikern kan veta detta.

– Det var det mest spontana. Det ser ut som en bild man tar på sig själv. Men det är inget jag kan gå i ed på.

Althin tackar för sig och dagen är slut.

Förhandlingarna återupptas i morgon klockan 08.30.