Dagen efter avgör valet

NYHETER

LONDON. Londons bookmakers är de enda som vågar förutspå vinnaren.

Mer än var tredje väljare bestämmer sig först i vallokalen.

Stämmer opinionsmätningarna kommer avgörandet först i morgon.

Engelsmännen gick till jobbet som vanligt i morse när vallokalerna öppnade klockan sju.

I London domineras himlen av mörka moln och en kall vind. Våren har stannat upp som om den inte riktigt vågar blomma ut förrän den vet vem som ska styra landet.

Det kan ta sin tid.

Vallokalerna stänger inte förrän klockan 23 svensk tid. Ett färdigt resultat kan dröja långt in på fredag morgon. Men det är inte säkert att vi är så mycket klokare då.

Nästan 40 procent av väljarna sa inför valdagen att de ännu inte bestämt vem de skulle rösta på. Det är nästan lika många som sa att de definitivt visste vem de skulle välja.

Odds

Det är rekord i osäkert bland väljarna i ett brittisk val.

Bookmakers är de enda som verkar säkra på valutgången. På närmaste spelbolag nära tunnelbanestationen South Kensington blickar de tre partiledarnas mot mig från affischtavlor. På datorskärmen tickar oddsen fram.

Den som satsar fyra pund på att David Cameron och de konservativa ska vinna får bara sex pund tillbaka.

Den som satsar ett pund på liberaldemokraterna får 40 pund tillbaka. Labour ligger nånstans däremellan.

Opinionsmätningarna pekar mer mot ett kontrollerat kaos och kohandel.

Valmöte non-stop

De konservativa kommer att bli största parti.

Allt annat vore en sensation. Men kommer Cameron få förverkliga drömmen och flytta in på 10 Downing Street. Det krävs 40 procent för han ska få egen majoritet.

Den slätkindade kandidaten gjorde allt för att visa at han är en he-man när han åkte på valmöten non-stop det sista dygnet. Han avslutade i Bristol tidigt i morse.

Redan uttrycket "hung parliament" talar om vad britterna anser om minoritetsregeringar. Den brittiska pressen firar orgier i skämtteckningar där skeppet Storbritannien sjunker ner i havet.

Majoritetsregeringar är det enda som duger. Följden av ett valsystem där vinnaren tar hem rubbet.

Allt pekar mot en minoritetsregering. Men hur den ska se ut är långtifrån självklart.

Hårda krav

Får Cameron nästan egen majoritet kan han regera med ett tyst medgivande från liberaldemokraterna.

Kommer Cameron inte upp i mer än 35 procent av rösterna och liberaldemokraterna blir näst största parti kommer de att ställa hårda krav för att godta Cameron som landets näste premiärminister. Vad Nick Clegg framförallt vill ha är ett nytt valsystem mer likt det svenska.

Finns också en liten chans för en koalition mellan labour och liberaldemokraterna Men då måste labour först göra sig av med Nick Cleggs hatobjekt Gordon Brown.

Avgörande för resultatet är om de som tänkt rösta på liberaldemokraterna följer sitt hjärta eller hjärnan.

Valsystemet gör att den som röstar på libdems i praktiken "kastar bort" sin röst utom i de valkretsar där liberalerna har en rejäl chans att vinna.

Nyval troligt

För en som lutar åt vänster men röstar libdem blir effekten att hans eller hennes röst kan gynna Cameron.

Processen försvåras av att Storbritannien inte har någon skriven grundlag. Partierna får navigera mellan gamla traditioner och folkopinionen.

Oavsett vilken konstellation det i slutändan blir är en sak helt säker. En minoritetsregeringen överlever högst ett eller två år. Sedan blir det nyval.

Spelfirman har inget odds på det. Än.

12.00: Följ det brittiska valet direkt

Aftonbladets Josefine Hökerberg och Wolfgang Hansson kommer att rapportera direkt och svara på dina frågor.

SÅ BLIR ENGLAND MED...

Här är ledarna för Englands största partier:

Foto: Foto: AFP

David Cameron (De konservativa)

Mer EU-fientligt. Kraftiga nedskärningar i offentliga sektorn men sjukvården får mer pengar. Statsanställdas löner fryses. Folk måste ta jobb de blir erbjudna eller gå miste om arbetslöshetsersättning. Skattesänkning för de rika. Fler brottslingar ska dömas till fängelse. 100 000 nya ”gröna” jobb.

Foto: Foto: All over press

Nick Clegg (Liberaldemokraterna)

Amnesti för majoriteten av de invandrare som i dag vistas illegalt i Storbritannien. De ska bli skattebetalare i stället för svartjobbare. Kraftiga nedskärningar av statens utgifter. Ett helt nytt och mer rättvist valsystem där inte Tories och Labour gynnas så som i dag. Mindre klasser i statliga skolor.

Foto: Foto: Reuters

Gordon Brown (Labour)

Ungefär som nu men med kraftiga nedskärningar. Troligen höjd moms. En miljon nya jobb genom kraftig utbyggnad av järnvägar och bredband. Folkomröstning om ett proportionerligt valsystem. Ingen invandring från utanför EU. Högst en procent i lönehöjningar till offentliganställda.

avWolfgang Hansson