”Han börjar se ljuset i tunneln”

NYHETER

Ovanligt aktiv Mats Alm under dagens rättegång

FALUN. Arbetskollegorna beskrev Mats Alm som "märkligt" samlad på jobbet trots att sambon var spårlöst borta.

– I den situationen kan man vara förskräckt över att han var så normal i situationen, säger rektorn på Mats Alms skola.

Men när Leif GW Persson sa att "han inte lurade en jävel" blev Alm märkbart störd.

Det var en aktiv Mats Alm som satt på sin vanliga plats i Falu tingsrätt i dag.

Trots att åhörarna vid flera tillfällen såg ut att nicka till när ännu ett vittne kallades enkom för att säga att de inte sett någonting viskade Mats Alm, 34, intensivt vid flera tillfällen med sin advokat Peter Althin. Under de tidigare rättegångsdagarna har Alm hållit sig mera passiv.

I dag gestikulerade han och lutade sig ofta mot sin advokat.

”Var extra närvarande”

– Ja det stämmer att han var extra närvarande i dag. Vi träffades i går inför rättegången och han känner en viss lättnad. Han känner att rättegången kommit igång, att den tidigare varit i ett visst vakuum och att han nu börjar se ljuset i den så kallade tunneln, säger Peter Althin.

Peter Althin bedriver en egen utredning i samråd med Alm. Utredningen innefattar teknisk utredning och beroende på vad den visar kan Althin snart komma att kalla ett för försvaret mycket viktigt vittne.

– Det har kommit ett delsvar på provet men jag väntar fortfarande på fler svar så allt är inte helt klart än. Det är fortfarande några dagar kvar innan jag vet om vittnet kommer att kallas, säger Peter Althin.

Är Mats Alm nöjd med utredningen?

– Han låter mig hållas om man säger så, säger Peter Althin.

Annars har rättsdagen mest handlat om hur Mats uppträdde dagarna innan han själv försvann – kidnappad som han själv påstår – försvunnen frivilligt som åklagarna menar.

”Var märkligt oberörd”

Kollegorna på skolan där Alm jobbade säger att han hanterade Linda Chens försvinnande nästan skrämmande bra.

En arbetskamrat som i dag hördes säger att hon diskuterat Mats uppträdande med sin make när hon kommit hem från skolan om kvällarna. Hon tyckte det var märkligt att Mats Alm kunde jobba och uppträda så oberörd på arbetsplatsen när Linda Chen var spårlöst borta.

– Om det skulle hända min man något är det inte säkert att jag skulle klara av att gå till jobbet. Jag skulle nog inte fixa det, säger hon.

Men enligt kollegorna påverkades Mats av den artikel är polisprofessor Leif GW Persson uttalade sig om Mats Alms skuld. GW Persson sa att Alm snart skulle få besök av polisen och att "en oskyldig är totalt jävla ointresserad av att sitta i tv och lipa".

– Det var besvärligt att man kunde hoppa på en människa så. Jag minns inte om Mats sa det eller om vi diskuterade det allihop.

– Det var en stressande och prekär situation sa Mats. Han kände det som kränkande och besvärande, säger rektorn på Mats skola.

Dagen efter artikeln försvann Mats Alm spårlöst.

I morgon fortsätter rättegången.