”Vi kommer inte att samarbeta med SD”

Besked från Reinfeldt i kväll: Vi kommer att söka stöd hos Miljöpartiet

Moderaterna och Alliansen kommer att söka parlamentariskt stöd hos Miljöpartiet.

Det sade Fredrik Reinfeldt i sitt segertal i natt då han mötte 650 jublande partikamrater.

– Vi ska inte samarbeta med Sverigedemokraterna, var statsministerns besked.

Det var till öronbedövande jubel som Fredrik Reinfeldt gick ut på scenen på Clarion Hotell på Norra Bantorget, bland blå och vita ballonger:

– Det var inte ett resultat som vi önskade, det är ett fortsatt osäkert parlamentariskt läge. Men jag säger som vi alltid sagt att det största blocket ska regera, och det är fortsatt Alliansen. Jag har varit tydlig om hur vi ska hantera läget, vi ska inte samarbeta med, eller göra oss beroende av, Sverigedemokraterna.

Söker samarbete hos MP

Beskedet, som han lämnade med stort eftertryck, möttes av högljudda applåder och jakande skrik.

Reinfeldt fortsatte med att något oväntat redan i sitt segertal sträcka ut en öppen hand till Wetterstrand och Eriksson.

– Vi kommer att inleda samtal med Miljöpartiet, jag hoppas på god respons från dem. Samtidigt har det hänt mycket här i kväll, stödet från svenska folket har växt. Allianspartierna har bedrivit fantastiska valrörelser och kommit tillbaka från svåra positioner.

Moderaterna har sitt starkaste valresultat sedan rösträttens införande här i kväll, sade Reinfeldt och vilt jubel bröt ut.

”Gått framåt”

– Till dem som säger att ingenting har hänt i svensk politik, säger jag titta en gång till. På åtta år har vi skapat en position där vi nu ligger mindre än en procentenhet från Socialdemokraterna.

– Vi har gått fram där vi tidigare varit svagare. Det är ett brett stöd vi har fått i kväll.

I en intervju med SVT svarade Reinfeldt på frågor om framtiden:

Vill du ta in Miljöpartiet i regeringen eller samarbeta med dem som stödparti?

– Jag kommer att börja med att samtala med dem. Valresultatet är heller inte hundraprocentigt klart. Men vi kan säga att detta inte var det önskade valresultatet. Det kommer att bli svårare att möta prövningar mot vår ekonomi, exempelvis.

Även finansminister Anders Borg var strålande glad. Han gick upp på scenen och talade till sina partikamrater om lyckan över att för första gången vara över 30 procent.

Men även han underströk allvaret i situationen:

– Det finns en osäkerhet, samtidigt ger resultatet starkt mandat för vår politik. Vi har tagit oss igenom finanskrisen med en ansvarsfull politik, det har vi fått väljarnas stöd för.

Publisert:

LÄS VIDARE